Acupunctuur ondersteunt de werking van Seroxat, een veelgebruikt antidepressivum

28/03/2014 geplaatst in Actualiteit

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat acupunctuur helpt bij het verlichten van symptomen van depressiviteit en dat het niet de bijwerkingen heeft van antidepressiva. Dit was voor professor Yong Huang van de Southern Medical University in Guangzhou (China) aanleiding voor nader onderzoek naar acupunctuur als behandelmethode bij depressie.

Yong Huang deelde 105 patiënten met een primaire unipolaire depressie in drie groepen in: een groep kreeg Seroxat, een groep kreeg Seroxat en acupunctuur en een groep kreeg Seroxat en een combinatie van acupunctuur en elektro-acupunctuur.
De resultaten werden gemeten met de zogenoemde Symptom Checklist-90. Dit is een lijst met vragen over lichamelijke en geestelijke klachten die door de patiënt zelf wordt ingevuld.

De therapeutische effecten bij patiënten die werden behandeld met een combinatie van Seroxat en (elektro)acupunctuur waren opmerkelijk groter dan bij de groep die alleen Seroxat had gekregen. De behandeling sloeg sneller aan en er trad een merkbare verbetering op in de symptomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Neural Regeneration Research (Vol. 9 , nr. 2 , 2014).

Bron: http://www.sciencecodex.com/acupuncture_enhances_antidepressant_effect_of_seroxat-130588

http://www.nrronline.org/


Blog

 • Adobestock_62406830

  Cosmetische acupunctuur

  Cosmetische acupunctuur, meer dan alleen de buitenkant.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Hoofdpijn_blog

  Weekendhoofdpijn

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog