Hatsjoe! Allergisch in het voorjaar

20/04/2018 geplaatst in TCG voor alledag

Het mooie voorjaarsweer is natuurlijk leuk maar het heeft ook een
nadeel: zodra het een beetje waait, krijgen veel mensen last van allergische klachten. Tranende ogen, niesbuien en opgezette oogleden zie je nu veel om je heen. Natuurlijk kun je daar wat aan doen: de een grijpt steeds naar zijn allergiepil en koopt tissues in grootverpakkingen, de ander verklaart niezend geen medicatie te willen en sluit zich op in huis.

Er is echter nog een andere oplossing: als je een acupuncturist bezoekt, kan hij of zij je snel verlichting van je klachten geven. En als je dat zeven jaar achtereen doet in de allergieperiode, is de kans groot dat de allergie na zeven jaar minimaal is.

Ongeacht welke van de bovenstaande opties je kiest, je kunt ook zelf je klachten verlichten door bepaalde acupressuurpunten te masseren. Het helpt!

Acupressuur

(Pollen)allergie algemeen

Een belangrijk punt bevindt zich bovenop de oorschelpen. Het zijn er dus twee.

Als je jezelf 'optilt' aan beide oren, heb je ze te pakken. Masseer deze punten elke ochtend en avond twee minuten. Het masseren van deze punten vermindert elke vorm van allergie.

Daarnaast is het belangrijk een punt van de long- meridiaan te masseren. Dit punt vind je op de pols, vlakbij de overgang van pols naar de aanhechting van de duim. Je voelt daar een stukje bot dat het einde van je onderarm is.

Omdat het punt zich in een groeve in dit bot bevindt, is het raadzaam het gehele bot één minuut te masseren, zowel 's ochtends als 's avonds.

Tot slot kun je jezelf 'bij de lurven grijpen'. Deze punten zitten namelijk in je nek.

Pak met je hand je nek vast en beweeg je duim en wijsvinger naar de plek waar de nek overgaat in het achterhoofd. Hier zit, zowel links als rechts van de wervelkolom, een punt dat elke ochtend en avond een minuut gemasseerd kan worden.
-

Bij niesbuien

Bij onbedaarlijk en veelvuldig niezen, kun je het volgende punt masseren.

Om het te vinden, plaatst je duim en wijsvinger aan weerszijden van de neusvleugels. Als je je hand omhoog naar de neusbrug beweegt, heb je het gevonden. Het punt zit in het vlezige gedeelte, vlak tegen het harde kraakbeen aan. Dit punt kun je masseren om een niesaanval te stoppen maar je kunt het ook elke ochtend en avond twee minuten masseren om het aantal en de intensiteit van de niesbuien te verminderen.

Geïrriteerde ogen

Heb je vooral last van tranende, jeukende of opgezette ogen? Dan is het verstandig de gehele oorlel één minuut te masseren zodra de eerste verschijnselen zich voordoen.

Met dit deze tips wordt het voorjaar snel weer een periode om van te genieten!


Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog