Monty Kraayeveld, jurist - In Memoriam

Begin april 2015 ontvingen wij bericht dat op 30 maart Monty Kraayeveld is overleden. Een goede vriend van hem stelde ons op de hoogte. Monty Kraayeveld was sinds 2010 voorzitter van de Commissie, later het College van Toezicht van de NVA.

Lange historie

In 1977 stond Monty aan de wieg van de NVA. Wij hebben veel aan hem te danken. De vereniging van nu dankt haar stabiliteit onder andere aan de inspanningen die Monty pleegde. Hij schreef de statuten, het huishoudelijk reglement en de overige reglementen. Hij vergaderde onvermoeibaar met afdeling Gedrag en Welzijn, waar ik hem leerde kennen in 1991, als net afgestudeerd acupuncturist, vers lid van de NVA. Hij boezemde me direct diep ontzag in. Helder, kort, overzicht hebbend, wetend waar hij over sprak, zonder poespas, want daar was hij wars van. Op de eerste ledenvergadering die ik bijwoonde, kwam een hogere vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen ter sprake. Monty was mordicus tegen: 'Als je een Lelijke Eend bent, moet je je niet gedragen als een Mercedes!'

Mercedes

Nou, Monty deed nooit 'Mercedes': een jas werd gedragen tot de zakken zo kapot waren dat alle bonnetjes eruit vielen. Monty wilde geen geld voor zijn werkzaamheden, maar hij stond wel op de boeken- of theaterbonnen die hij kreeg aan het einde van het jaar. We begrepen nooit dat hij altijd toch het juiste blocnote kon vinden met de aantekeningen van besprekingen. Monty liet zich niet voorstaan op orde en netheid en toch was het altijd in orde. Discussies met hem waren lastig: hij had toch altijd gelijk.

College van Toezicht

Uiteindelijk bestierde Monty vele jaren op zijn eigen wijze het College van Toezicht van de NVA. In zijn uitspraken wilde hij niet perse straffen, maar ook iemand een kans geven zijn of haar gedrag te veranderen. Ook zijn taalkunst was bijzonder; een kleine tekstuele aanpassing van zijn kant en er stond precies wat iedereen bedoelde. Ik denk dat ik namens de collegeleden spreek: hij was een fantastische voorzitter!

Gedwongen afscheid

Dit jaar zou Monty 70 worden. In onze reglementen (tsja) staat dat je als jurist-voorzitter van één van de tuchtcolleges met 70 jaar moet aftreden. Hij was daar nog niet echt aan toe, bleek uit de mailwisseling die ik met hem over zijn afscheid had. Ik ben zo blij dat ik hem verklapt heb dat hij volgend jaar erelid zou worden. Dat was zo verdiend! Zijn overlijden kwam heel onverwacht voor ons allemaal; wij zijn geschokt en verdrietig. Uiteindelijk heeft hij geen afscheid van de NVA hoeven nemen; hij is in het zadel gestorven.Toch had ik Monty Kraayeveld graag bij leven willen eren voor zoveel hart voor de NVA.

Coquita van der Harst
Voorzitter NVA

Blog

 • Adobestock_62406830

  Cosmetische acupunctuur

  Cosmetische acupunctuur, meer dan alleen de buitenkant.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Hoofdpijn_blog

  Weekendhoofdpijn

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog