Praktische zaken

AGB-code

Voor een aantal zorgverzekeraars heeft u, om voor vergoeding in aanmerking te komen, AGB-codes nodig: een AGB-code voor uzelf als acupuncturist en een AGB-code voor elke praktijk waar u werkzaam bent. U kunt deze aanvragen bij Vektis via www.agbcode.nl
Als therapeut/ acupuncturist valt u in de categorie code 90; bent u arts/acupuncturist dan is dit code 84. Na uw aanmelding voor het lidmaatschap van de NVA ontvangt u een voorlopig lidmaatschapsnummer, waarmee u de AGB-codes kunt aanvragen.

Bent u al werkzaam in de gezondheidszorg, dan kan het zijn dat u al AGB-codes heeft. Dit kunt u opzoeken via bovengenoemde website. U heeft echter aparte codes nodig voor uw werkzaamheden als acupuncturist. De NVA noteert uw AGB-codes in de ledenadministratie en geeft deze via de KAB-koepel door aan een aantal zorgverzekeraars.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Bent u als acupuncturist werkzaam als zelfstandig ondernemer, dan moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in uw regio. Ook wanneer u net begint en nog maar weinig patiënten heeft is dit verplicht. Werkt u uitsluitend in loondienst dan hoeft u geen KvK-nummer te hebben. Uw KvK-nummer moet op uw briefpapier, nota's, folders, website etc. vermeld worden. Sinds begin 2013 is inschrijving bij de KvK kosteloos.

U ontvangt via de inschrijving in de KvK vanzelf bericht van de belastingdienst voor de aanvraag van uw btw-nummer.

Ook voor maatschappen gelden regels voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Stille maatschappen, die niet naar buiten treden met een commercieel doel, hoeven niet te worden ingeschreven. Op www.kvk.nl vindt u meer informatie.

BTW-zaken

Als acupuncturist bent u niet btw-plichtig over uw acupunctuurbehande-
lingen, sinds de publicatie van een Beleidsbesluit met voorwaarden hiervoor in de Staatscourant op 1 april 2016. Er blijft wel btw-heffing op de verkoop van kruiden of andere producten (6%) of niet-individuele begeleiding, lessen Tai Chi en dergelijke.

Indien u voor het eerst als acupuncturist, aangesloten bij de NVA, aan de slag gaat voldoet u aan de voorwaarden voor btw-vrijstelling over uw behandelingen en hoeft u geen btw-nummer aan te vragen, tenzij u tevens btw-belaste diensten verricht.

Zodra u toegelaten bent als NVA-lid heeft u toegang tot meer informatie over bovenstaande via de ledenwebsite.

Blog

 • Adobestock_62406830

  Ook in Amerika acupunctuurpatiënt dik tevreden

  Recent Amerikaans onderzoek onder 89.000 (!) acupunctuurpatiënten laat zien dat zij bovengemiddeld tevreden zijn over zowel de behandeling als de acupuncturist. Net als in Nederland, zo blijkt.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Blog_detox

  Vasten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

  Moderne detox-kuren zijn vooral gericht op ontgiften.Heel belangrijk natuurlijk. Maar het opbouwen van energie is net zo belangrijk!

  Lees meer
 • Chse5nhwwaaxxdi

  De overgang

  De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke ...

  Lees meer

Blog