Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Nieuwsbrief

Kom alles te weten over Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde. Ontvang 1 a 2 keer per maand de laatste artikelen per email.

* Door op "Verzenden" te klikken meld je je aan voor de nieuwsbrief van de NVA en ga je akkoord met het privacy statement.
Gertjan - Acupuncturist

Gertjan - Acupuncturist

Hoe zorg jij voor jezelf?
Zowel in mijn praktijk als in bijscholingen en intervisie met collega's heb ik geleerd hoe ongelooflijk belangrijk het is goed voor mezelf te zorgen. Daar heb ik dus meer oog voor dan voorheen. Ik sta vaak ‘aan’ en zou graag meer willen balanceren tussen werk en ontspanning, in plaats van ‘doorgaan-doorgaan’. Het praten hierover met mijn lieve collega's, die hier allemaal op hun eigen manier mee worstelen, is een enorme verrijking en draagt bij aan het goed zorgen voor mezelf.

Hoe helpt dat jouw cliënt?
Het is een cliché, maar als ik goed voor mezelf zorg, kan ik ook goed voor mijn cliënten zorgen. Ik merk elke dag dat dit zo werkt. Dan is er meer rust, aandacht, weerbaarheid tegen verrassingen. En dat pikt een cliënt naadloos op. Omgekeerd: als ik te veel doe op wilskracht, komt het nogal raar over als ik met mijn cliënten praat over te lang doorgaan op wilskracht. Dat werkt als een spiegel: ik vraag me regelmatig af wat eigenlijk ook voor mezelf geldt, wat ik tegen mijn cliënten zeg. Zo helpen we elkaar, het is een continue uitwisseling en zeker geen eenrichtingsverkeer.

Wat is je mooiste ervaring met een cliënt?
Ik heb gelukkig geen gebrek aan mooie ervaringen met cliënten. Een heel recente ervaring is met een cliënte die net te horen heeft gekregen dat er uitzaaiingen van de tumor in de borst zijn geconstateerd. Zij kwam op de intake met als hulpvraag om beter tegen de bijwerkingen van de chemo te kunnen. En voor een stukje rust. Al snel tijdens haar heftige verhaal gaf ze aan dat ‘het goed voelt’ en ze rust ervaart. Dus met alleen 10 minuten uitwisseling, nog zonder enige behandeling. Er helemaal voor haar kan zijn kan alleen maar als ik goed in mijn vel zit. Na dit intakegesprek ervaarde ze met behulp van maar 2 naaldjes heel veel ontspanning en ze heeft aangegeven dat ze zich heel graag door mij laat ondersteunen in de moeilijke tijd die voor haar ligt.

Waarover verwonder jij je nog steeds in je vak?
Het meest verbazingwekkend is dat het herstelproces al veel eerder begint dan bij het zetten van de naalden. Ik ben ervan overtuigd dat dat proces al begint als mensen beslissen om met hun klacht aan de slag te gaan. Als ze vervolgens binnenstappen voor de eerste behandeling voelt dat over en weer vaak heel goed en ik weet zeker dat dat helpt in het herstel. Ik noem dat vaak het ‘geloven in je eigen herstelvermogen’. Daarnaast verwonder ik me nog steeds elke dag over de verbinding die kan ontstaan tussen acupuncturist en cliënt. Dat is een geweldig onderdeel van dit vak en zoals gezegd een onderdeel van het helingsproces.

Gertjan Koornneef
Een van de vijf winnaars
van een fotoshoot

Meer weten over de praktijk
van Gertjan?