Hutspot met jus

Geplaatst in: Week van de Acupunctuur 01-11-2019
Dag 5
- vrijdag 8 november

Long
Element: Metaal - Kleur: Wit - Seizoen: Herfst - Smaak: Scherp

De ui is scherp van smaak, zeker rauw. Ui hoort daarom bij het element Metaal. Hutspot is echt een gerecht dat past bij een stormachtige herfstdag.
Eet je vegetarisch? Laat dan het vlees weg of kies voor een vleesvervanger. Ook kun je een groentebouillonblokje gebruiken om de jus te maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo kruimige aardappelen, in stukken (aarde)
  • 500 gr winterpeen, in stukken (aarde)
  • 2 grote uien, gesnipperd (metaal)
  • rundvlees naar keuze (aarde)
  • 1 runderbouillonblokje
  • boter (aarde)
  • 1 el. stroop (aarde)
  • eventueel maïzena (aarde)

Optioneel:

  • zout (water)
  • peper (metaal)
  • paprikapoeder (vuur)
  • mosterd (metaal)

Bereiding:
Begin op tijd met het bereiden van het rundvlees zodat het straks lekker mals is. Smelt boter in een pan en braad het vlees bruin. Voeg dan een ruime hoeveelheid water en het bouillonblokje toe en laat het vlees langzaam gaar stoven. Dit duurt meestal anderhalf á twee uur. Als het vlees nog zo’n drie kwartier moet, kun je aan de hutspot beginnen.

Doe de aardappelen, de winterpeen en de uien in een grote pan met water en breng het aan de kook. Laat alles gaarkoken en giet af. Stamp het geheel fijn en voeg dan beetje bij beetje de jus van het vlees toe, totdat een smeuïge stamppot ontstaat. Snijd het vlees in stukjes en voeg het toe, samen met de stroop. Roer alles goed door elkaar. Eventueel toe te voegen: zout, peper, paprikapoeder en/of mosterd. Serveer met het restant van de jus. Is de jus te dun, laat hem dan wat inkoken of voeg wat maïzena toe. Smakelijk eten!