Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Nieuwsbrief

Kom alles te weten over Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde. Ontvang 1 a 2 keer per maand de laatste artikelen per email.

* Door op "Verzenden" te klikken meld je je aan voor de nieuwsbrief van de NVA en ga je akkoord met het privacy statement.
Jacqueline 56 jaar

Jacqueline 56 jaar

‘Ik heb me altijd heel goed en gezond gevoeld. Tot een jaar geleden, toen ik last kreeg van opvliegers. Dat brandende gevoel. Het is alsof je in de fik vliegt. Ze kwamen heel snel achter elkaar en ik had er veel last van, vooral in het contact met anderen tijdens mijn werk. Ik wilde er iets aan doen maar als ik naar de dokter zou gaan, zou ik waarschijnlijk hormonen krijgen. Dat vond ik nogal wat. Te heftig. Toen zei iemand dat ik eens acupunctuur moest proberen. Ik wist niks van acupunctuur, alleen dat het iets met naalden was. Ik kom uit een dorp en vroeger had je zoiets niet. Toch heb ik het geprobeerd. En echt, de eerste keer gaf al resultaat. Ik had daarna nog wel opvliegers maar ze waren minder heftig. Na de tweede behandeling waren ze verdwenen.
Ik ga vanaf het begin om de vijf á zes weken naar Michelle. Dat werkt goed. Als er langer tussen zit, merk ik het meteen. Dan voel ik ze weer opkomen. Wat ook zo fijn is; ik werd behoorlijk chagrijnig door die overgang, zoals ik vroeger kon zijn tijdens de menstruatie. Door de acupunctuurbehandelingen is mijn goeie humeur weer terug. Mijn man zegt tegenwoordig, als ik uit mijn humeur ben: Het wordt weer tijd dat je naar Michelle gaat.
Het mooie is dat niet alleen de overgangsklachten zijn verdwenen maar ook mijn hooikoorts. Ik had Michelle gevraagd of ze dat ook kon behandelen. Dat kon en sinds een jaar heb ik geen hooikoorts meer.'

Logisch en praktisch
'Ik ben helemaal geen dokter-loper maar met acupunctuur blijf ik voorlopig doorgaan. Ik zie andere vrouwen tobben maar die snappen het niet. Ze zien me niet voor vol aan. Het ís ook niet te bevatten. Ik heb opvliegers en krijg naaldjes in mijn been. Hoe kan dat helpen? En, eerlijk is eerlijk, ik zag er zelf ook wel tegenop. Ik bedoel, hoe leuk kan het zijn, die naalden? Maar het is me zo meegevallen. Het doet geen pijn. En bij Michelle is het altijd fijn. Ze zorgt voor een warme sfeer en een mooi muziekje. Het is ontspannen. Ik vind het heerlijk om naar haar toe te gaan en ik kom altijd opgekikkerd terug.
Ik ben geen medicijnenmens dus ik ben heel blij met acupunctuur. Ook met de tips en adviezen die Michelle geeft over andere dingen waar ik last van heb. Logische, praktische tips. Daar hou ik van. Zoals toen ik nekklachten had. Zij adviseerde een nieuw kussen. Daar had ik zelf nog geen moment aan gedacht. Wel aan een nieuw matras. Maar een kussen? Achteraf gezien zo logisch. Ook haar tip om bewuster met koffie en alcohol om te gaan hielp goed tegen de opvliegers. En bewust bewegen. Michelle helpt daar echt bij. Ze weet goed hoe het lichaam in elkaar zit en ze is heel opmerkzaam. Ze kijkt met aandacht naar je.’

Zorg voor jezelf
‘Michelle heeft me met haar praktische tips zeker geholpen. Daarnaast is het buitenleven voor mij een manier om goed voor mezelf te zorgen. Ik woon middenin het bos en ik heb paarden. Ik rijd veel buiten. Dat is echt ontspanning voor mij. En ik blijf voorlopig doorgaan met acupunctuur, zoals ik zei. De behandelingen van Michelle, met al haar warmte en aandacht, zijn zeker weten ook een vorm van zelfzorg.’

Behandelend acupuncturist: Michelle van de Kamp

Interview: Susanne Schuurmans