Ooracupunctuur bij psychische klachten

28/06/2019 geplaatst in Actualiteit

Op zaterdag 29 juni bedankt Nederland onze veteranen, die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Tijdens de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag in Den Haag staan we stil bij wat deze geharde mensen hebben meegemaakt.

Traumabestrijding
Velen van hen hebben nog lang last gehad van wat ze hebben meegemaakt in de oorlogen. Tegenwoordig wordt in meer dan 130 landen wereldwijd ooracupunctuur volgens het NADA-protocol* ingezet bij psychische klachten. Zoals bij honderden slachtoffers en hulpverleners na de orkaan Katrina, aan vluchtelingen voor traumaverwerking in buitenlandse vluchtelingenkampen en aan hulpverleners die teveel gezien hebben. Jammer genoeg kwam NADA te laat voor onze veteranen.

NADA, wat is dat?
NADA staat voor National Acupuncture Detox Association. Oorspronkelijk werd de behandeling veel gebruikt om mensen van hun verslaving en medicatie af te helpen door rust in het hoofd te geven. De behandeling bestaat uit het prikken van vijf specifieke acupunctuurpunten in beide oren. Het stimuleren van deze punten vermindert de productie van het stresshormoon cortisol en verhoogt de productie van het gelukshormoon serotonine. Dit zorgt ervoor dat klachten zoals slapeloosheid, emotionele instabiliteit en concentratiestoornissen sterk verminderen. En de behoefte afneemt om  naar verslavingsgevoelige middelen te grijpen zoals alcohol, slaapmedicatie of pijnstillers.

Verandering van de psychische zorg door NADA
Vanaf 1974 heeft psychiater Michael Smith in het Lincoln Recovery Center aan het NADA-protocol gewerkt. In 2003 erkende het Amerikaanse Ministerie van gezondheidszorg het NADA-protocol als aanvullende behandelmethode voor psychische klachten. Ook voor problemen met woedebeheersing en voor cognitieve stoornissen. Uit onderzoek van de Amerikaanse professor dokter Kenneth Carter in 2011*, bleek dat mensen die behandeld zijn met het NADA-protocol, 33 tot 42% beter omgaan met verlangen, angst, depressie, pijn, concentratie en woede dan de controlegroep van het onderzoek.

NADA in Nederland
In Nederland werken veel acupuncturisten met de ooracupunctuurpunten van het NADA-protocol. Heb je last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), emotionele instabiliteit, problemen met woedebeheersing of slaapproblemen? Of wil je jouw cognitieve functies en concentratie verbeteren? Met het NADA-protocol kan een acupuncturist jouw specifieke klachten snel en effectief verlichten. Zodat je weer rust in je hoofd krijgt en je linker- en rechter hersenhelft beter samenwerken.

* NADA: National Acupuncture Detoxification Association protocol (VS)
*Onderzoek van Kenneth Carter, gepubliceerd in Medical Acupuncture, vol.23, n.3.

Wil je meer weten?
Kijk dan bovenaan de pagina bij ‘zoek een acupuncturist’ voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist.