Patiënt geeft dikke 8

5/06/2015 geplaatst in Actualiteit

Meer dan de helft wordt behandeld voor pijnklachten Uit recent onderzoek onder 500 patiënten die met acupunctuur worden behandeld, blijkt dat 80% het resultaat van de behandeling waardeert meteen 8 of hoger. Opvallend is dat ruim de helft van hen wordt behandeld voor pijnklachten. Het onderzoek is uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). De resultaten [1] werden gepresenteerd in het kader van de Week van de Acupunctuur die 5/06/2015 van start ging.

Acht van de tien ondervraagden geeft aan te ervaren dat acupunctuur redelijk tot zeer veel heeft bijgedragen aan het verhelpen van hun klachten. Daarnaast waardeert maar liefst 70% de acupuncturist als therapeut met een 9 of hoger. De meest voorkomende klachten waarvoor de ondervraagden een acupuncturist bezoeken zijn: luchtwegaandoeningen, allergieën, stress, burn-out, huidaandoeningen en spijsverteringsproblemen.

De klacht die er echter uitspringt, is pijn: 60% van de ondervraagden komt met pijnklachten naar de acupuncturist. 'Acupunctuur is voor veel aandoeningen inzetbaar maar opvallend is dat juist pijn heel goed te verminderen is met acupunctuur. Dit wordt inmiddels ook gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Acupunctuur is dan ook terug te vinden in een aantal medische richtlijnen voor de behandeling van pijn, zoals die voor aangezichtspijn', aldus Johanna Biemans, hoofd Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur.

In het kader van de Week van de Acupunctuur 2015 – In balans met Chinese Geneeskunde - die 15/06/2015  van start ging, presenteerde de NVA de positieve uitkomsten van deze enquête. De Week van de Acupunctuur had als doel de Traditionele Chinese Geneeskunde onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Tegelijkertijd was de Week een krachtig pleidooi voor een geïntegreerde geneeskunde waarin de patiënt centraal stond.

[1] Resultaten patiënttevredenheidsonderzoek 2015