Stress voor de Cito toets?

In deze periode wemelt het van de kinderen met spanningsklachten. Variërend van slaapproblemen, bedplassen tot aan driftbuien. De Cito toets in groep 8 roept zowel bij kinderen als ouders veel spanning op. Dit helpt niet mee aan de concentratie die je kind nodig heeft. Je kan je kind zelf helpen om zo ontspannen mogelijk aan de toets periode te beginnen. Met een paar handige tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde zorg je ervoor dat het kind kalmeert, beter kan slapen en de concentratie zo optimaal mogelijk wordt.

Geef de juiste voeding
Met goede voeding help je je kind enorm. Is je kind nerveus en driftig? Dan helpt verkoelende voeding. Denk aan komkommer, spinazie, tomaten, appels, peren, bananen en mango’s. Rode pepers, vet of suikerrijk voedsel kun je nu juist beter vermijden, deze voeding zorgt voor meer onrust.

Voor een betere concentratie
, is het belangrijk om neutrale óf zacht verwarmende voeding te geven. Neutrale voeding, zoals wortels, aardappelen, druiven, aardbeien, bonen, melk, kaas, honing en pinda’s, is geschikt voor de driftkikker die zich niet kan concentreren. Zacht verwarmende voeding is voor het vermoeide kind met concentratieproblemen. Denk aan perziken, kokosmelk, zoete rijst, pijnboompitten, boter, dadels en ham.

Deze drukpunten doen wonderen
Naast goede voeding kan het stimuleren van deze drukpunten wonderen doen:

- Om de geest van je kind voor het slapengaan tot rust te brengen, kun je het punt tussen de wenkbrauwen masseren.
- Als overdag de emoties hoog oplopen, kun je het punt op de zijkant van de hand van je kind, vlak onder de aanhechting van de pink, masseren.
- Om ’s ochtends fit op te staan, kun je bij je kind de hele binnenzijde van het onderbeen masseren. Vanaf de enkel tot aan de knie. Deze zone helpt de concentratie te verbeteren. Het is aan te raden om dit gebied elke ochtend dertig seconden te masseren, net nadat je kind wakker is. Voor de andere punten staat geen vaste tijd en geeft je kind zelf wel aan wat hij of zij prettig vindt.

Zorg voor ontspanning
Met deze eenvoudige tips, merk je al gauw dat je kind minder gespannen en moe is en makkelijker in de omgang wordt. Zorg ook voor ontspanning in de toets week. Na een ochtend Cito toets maken is het fijn om ’s middags te ontspannen voor je kind. Ga samen iets leuks doen als beloning.

Zijn de klachten heftiger?
Dan kan een acupuncturist je helpen om de concentratie bij je kind te verbeteren. Acupunctuur is een natuurlijke en veilige manier om allerlei klachten te verzachten. Het doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen. Een acupuncturist werkt vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten door een verstoring van je energiehuishouding ontstaan. Tijdens de behandeling plaatst hij of zij zeer dunne naaldjes op bepaalde plaatsen in het lichaam. Zo wordt de energiestroom gereguleerd en komt de energiehuishouding weer in balans. Waardoor de spanningsklachten flink afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Wil je meer weten?
Ga bovenaan de pagina naar ‘zoek een acupuncturist’ voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist.