'Acupunctuur hielp mij van mijn rugpijn af'

17/08/2017 geplaatst in Actualiteit

We horen het best vaak: artsen en therapeuten die sceptisch of soms ronduit afwijzend staan tegenover acupunctuur terwijl hun patiënten, vaak ten einde raad, toch naar een acupuncturist gaan en er ongelooflijk veel baat bij hebben en daar vervolgens amper over durven te praten. Ze houden hun mond tegen de arts want die wil er toch niks van weten en ze houden hun mond tegen de mensen in hun omgeving want die vinden acupunctuur 'vaag' of 'alternatief'

Gelukkig vond Ingrid haar weg naar het blad Vriendin en vertelde haar verhaal wel: 'Acupunctuur heeft mij uit een diep dal gehaald'. Acupunctuur kan zoveel betekenen voor mensen met pijn. Hoe dat op fysiek niveau werkt, wordt in het artikel uitgelegd op de derde pagina. Wij zouden het net wat anders formuleren en wel zo:

Acupunctuur kan diverse neurotransmitters - zenuwboodschappers zogezegd - vrij laten komen in de bloedbaan waardoor de communicatie tussen hersen en zenuwen wordt verbeterd. Hierdoor kunnen er pijnstillende en/of ontstekingsremmende stoffen worden vrijgemaakt en kan er, indien gewenst, gezorgd worden voor bloedvatverwijding. Daarnaast zorgt stimulatie van een acupunctuurpunt voor een verbeterde celstofwisseling, hetgeen het optreden van ouderdomsklachten doet vertragen.

Wat zou het goed zijn als het sfeertje van 'vaag' en 'alternatief' en 'niet bewezen' rondom acupunctuur zou verdwijnen. Het is een behandelwijze die haar bestaansrecht al lang en breed heeft bewezen, getuige de vele, vele positieve ervaringen van patiënten en het inmiddels ruim voorhanden wetenschappelijk bewijs. Laten we dat positieve verhaal vooral blijven vertellen! Tegen iedereen die het horen wil. En - misschien beter nog - tegen iedereen die het liever niet horen wil.


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog