Als je baby blijft spugen

07/09/2017 geplaatst in TCG voor alledag

Veel pasgeboren baby's geven hun voeding vaak gedeeltelijk terug. Een baby een boertje laten doen, is dan ook altijd een gevaar voor je kleding. En dan ruikt je nieuwe trui opeens zuur en kun je je voor de vierde keer omkleden die dag. Naarmate de baby ouder wordt, wordt dit gelukkig minder.

Sommige baby's geven echter veel meer terug dan een slokje melk, zij spugen hun halve voeding weer uit. Als het consultatiebureau en de huisarts hebben geconstateerd dat er verder niets mis is, zitten de kersverse ouders vaak met hun handen in het haar. Of beter gezegd, met babyvoeding …

Let wel: bij twijfel of ernstige klachten moet altijd de hulp van een huisarts of kinderarts worden ingeroepen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het maagklepje nog niet is volgroeid. Als geen duidelijke oorzaak wordt gevonden, kan de TCG behulpzaam zijn.

Velen durven niet met hun kleintje naar een acupuncturist. Je laat zo'n klein hummeltje toch niet vol spelden steken! Bij een jonge baby echter worden geen naalden gebruikt. Bij hen voldoet een massage van de acupunctuurpunten. De kinderen zijn nog zo klein dat ze slechts een lichte prikkel nodig hebben.

Acupressuur

Ook als vader of moeder kun je deze punten masseren. Zo kun je zelf je baby helpen zijn spijsvertering beter onder controle te krijgen. Deze punten kun je masseren:

de binnenkant van de onderbenen

Door drie keer per dag een paar minuutjes het gebied van de binnenkant van de enkel tot en met de binnenkant van de knie te masseren, zorg je ervoor dat je kindje de voeding beter kan verteren. Deze punten helpen ook bij de groei van je baby. Dus als er wel sprake is van een maagklepje dat nog niet is volgroeid, is het ook raadzaam deze punten te masseren als ondersteuning.
tussen navel en borstbeen en binnenkant voet

Door het punt te masseren dat zich midden op de lijn tussen navel en borstbeen bevindt, wordt het opboeren van melk minder.


Het masseren van het punt op de binnenkant van de voet, vlak onder de aanhechting van de grote teen, heeft hetzelfde effect. Deze punten masseer je ook driemaal daags een paar minuten.
-
-

Voeding

Geef je flesvoeding en blijft het teruggeven van voeding een probleem, dan is het verstandig te onderzoeken of hypoallergene voeding een oplossing kan zijn. Bij borstvoeding is het raadzaam als de moeder sterk gekruide voeding, gefrituurde voeding en cafeïnerijke producten weglaat uit haar eet- en drinkpatroon. In beide gevallen is het belangrijk de nieuwe gewoonte twee weken vol te houden zodat je kleintje eraan kan wennen. Blijf tijdens deze periode wel de bovengenoemde punten masseren om je baby te helpen.

Om eventuele verdere allergische reacties te verminderen, is het
belangrijk hier een punt aan toe te voegen.

Dat punt bevindt zich bovenop de oorschelp. Als je doet alsof je de baby aan de oortjes optilt (natuurlijk niet echt doen!), zit je op het goede punt. Masseer dit punt één minuut voordat je gaat voeden of tijdens de voeding.

-
-
Op deze manier moet het beter gaan en zal je baby zich veel prettiger voelen. Als kersverse ouder zul je snel minder moe zijn want het scheelt veel gehuil en getob en … de wasmachine hoeft minder uurtjes te draaien!


Blog

 • Geen_vaccins_voorradig

  Bericht voor pubers: verhoog je weerstand met acupunctuur!

  Dodelijke meningokokkenbacterie type W rukt op en vaccins zijn, volgens het RIVM, onvoldoende voorradig! Vooral pubers met een verlaagde weerstand zijn kwetsbaar. Is niet zoenen de oplossing? Met tips en hulp van de acupuncturist wordt wachten tot er genoeg vaccins zijn minder risicovol! Lees wat je zelf kunt doen om je weerstand te verhogen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Hooikoorts_-_niezen

  Hatsjoe! ....Hooikoorts?

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog