Bericht voor pubers: verhoog je weerstand met acupunctuur!

21/06/2018 geplaatst in Actualiteit

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er een tekort aan vaccins tegen de snel oprukkende dodelijke bacterie meningokokken type W. In een artikel in het AD van 31 mei jl. is te lezen dat er dit jaar in Nederland al 11 mensen zijn overleden en 57 mensen op de intensive care zijn beland met meningokokken type W. (bron: www.AD.nl; artikel Marcia Nieuwenhuis 31-05-18).

Hoog sterftepercentage

Sinds 2002 krijgen alle kinderen van 14 maanden in het Rijksvaccinatie-
programma een inenting tegen meningokok type C. Vanaf 2015 is er echter een snelle toename van het type W. Dit blijkt een zeer gevaarlijke variant. ,,Het sterftepercentage ligt erg hoog: zo'n 15 procent van de patiënten overlijdt, dit jaar is het met elf doden op 57 besmettingen hoger, bijna 20 procent'', vertelt Arie van der Ende, hoofd van het Laboratorium voor Bacteriële Meningitis, aan het AD.

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. ,,Binnen 24 uur kan iemand komen te overlijden'', legt Arie van der Ende verder uit. De mensen die ziek worden en het overleven, houden daar vaak hun leven lang letsel aan over, zoals hersenschade of het verlies van armen of benen.

Pas in oktober 2018 vaccins beschikbaar

In oktober 2018 start een grootscheepse vaccinatie actie onder 14-jarigen die na mei 2004 zijn geboren. Omdat de meningokokbacterie ook en met name wordt overgebracht door zoenen, zijn de meeste slachtoffers pubers. Voor de 14-jarigen geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 en voor de 15- en 16-jarigen zijn nog geen vaccins beschikbaar. Op dit moment is de uitbraak het grootst in Zeeland, maar het RIVM is bang dat het zich verder verspreidt.

Bij kinderen, maar ook bij pubers, moet het afweersysteem nog worden opgebouwd. Daardoor is een kind of puber vatbaarder voor allerlei ziektes dan een volwassene. Dat geldt niet alleen voor een simpele verkoudheid, maar ook voor andere ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Het wordt cruciaal dat elke puber zelf voor een zo groot mogelijke weerstand zorgt. Acupunctuur kan helpen om de weerstand te verhogen!

Acupunctuur als redmiddel om de weerstand te verhogen!

Wees slim en lees onderstaande ook nog even.

Beste puber,

Met een verlaagde weerstand loop je het meeste risico om ziek te worden van de meningokokken-bacterie. Een verlaagde weerstand heb je als je pas ziek bent geweest, maar ook als je te lang te veel hebt moeten leren voor proefwerken. Je weerstand wordt ook lager door te weinig slaap, te veel stress of door foute voeding.

Zelf je weerstand verhogen en zoveel mogelijk ontlopen van besmettings-
bronnen wordt juist nu heel belangrijk. Zoen dus niet met alle klasgenoten (grapje!) en hoest of nies in je elleboog en niet in elkaars gezicht. Heel saai, maar zorg voor hygiëne.

Acupunctuur kan helpen je weerstand te verhogen. Bepaalde acupunctuur-
punten zorgen ervoor dat je weerstand optimaal wordt doordat je celstofwisseling wordt verbeterd en er ontstekingsremmende stoffen vrij gemaakt worden. Weet dat je acupunctuurpunten ook kunt masseren, als je acupunctuurnaaldjes niet zo ziet zitten. En behalve acupunctuur kunnen ook kruidengeneeskunde, voeding- en leefstijladviezen je weerstand in korte tijd verhogen. Ga voor behandeling en/of advies naar een acupuncturist.

Beste ouder,

Geef uw kind een zetje richting acupunctuur, acupressuur, kruiden-
geneeskunde en zorg voor een flinke dosis van de ouderwetse 3 R's: Rust, Reinheid en Regelmaat. Zo helpt u uw kind zijn weerstand te verhogen en wordt wachten tot er genoeg vaccins zijn minder risicovol!

Kijk voor een goed opgeleide NVA acupuncturist in uw buurt op www.acupunctuur.nl


Blog

 • 2018-09-21_hartklachten_vrouw

  Overgangsklachten….of is het uw hart?

  Met overgangsklachten bent u bij de acupuncturist aan het goede adres. Maar er kan iets anders aan de hand zijn: uw hart geeft subtiele symptomen af dat het in de problemen dreigt te komen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Student_burn-out

  Burn-out ligt voor studenten op de loer

  Steeds meer studenten kampen met verschijnselen van burn-out. Hun aantal neemt schrikbarend toe. Dit is het gevolg van een combinatie van stressfactoren, blijkt uit een interview in de Volkskrant. Acupressuur en de juiste voeding kunnen helpen stress en vermoeidheid tegen te gaan.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog