Chinese kruiden blijken effectief als aanvulling op antipsychotica

10/01/2014 geplaatst in Actualiteit

Van alle patiënten die worden behandeld in de reguliere geestelijke gezondheidszorg maakt 42 procent ook gebruik van een alternatieve behandeling of een alternatief middel. Dat is bijna de helft; een aanzienlijk deel.

Rogier Hoenders, psychiater, onderzoeker en leidinggevende bij het Centrum Integrale Psychiatrie van Welnis /Lentis in Groningen, is van mening dat de reguliere zorg de ogen niet moet sluiten voor dit feit. Sterker nog, hij vindt dat de reguliere behandelaar de patiënt goed moet informeren over de mogelijkheden, maar dan wel op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Omdat dit onderzoek tot nu toe niet was gedaan, onderzocht Hoenders de werkzaamheid van enkel veelgebruikte alternatieve geneeswijzen en – middelen. Zo heeft hij onder meer een systematische literatuurstudie gedaan waarvoor hij alleen studies met voldoende wetenschappelijke kwaliteit selecteerde. Hij ontdekte dat veel van de onderzochte middelen onvoldoende bewezen effectief zijn. Wèl vond hij voldoende wetenschappelijke bewijs voor de positieve effecten van verschillende Chinese en Ayurvedische kruiden als aanvulling op antipsychotica.

Hoenders deed dit onderzoek in het kader van zijn promotie aan de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Op maandag 13 januari a.s. verdedigt hij daar zijn proefschrift, genaamd: Integrative psychiatry; conceptual foundation, implementation and effectiveness.


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog