De tuin winterklaar zonder spierpijn? Dat kan!

03/10/2018 geplaatst in TCG voor alledag

De herfst komt eraan en de tuin wordt winterklaar gemaakt. Nu het najaarszonnetje nog zo verleidelijk lokt, trekt menigeen enthousiast de tuin in, gewapend met snoeischaar, hark en bezem. Al het gevallen blad wordt bij elkaar geharkt, het zomerperkgoed wordt vervangen door sierkolen en grote chrysanten. Hoe warm het ook nog is voor de tijd van het jaar, vergis je niet in de luchtvochtigheid. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met de kou die al vroeg in de namiddag de warmte van de zon verjaagt, is hét recept voor stijve spieren. Als onze spieren te snel zijn afgekoeld doordat we te zomers gekleed waren of als we gewoon te hard hebben gewerkt, lopen we de volgende dag krom van de spierpijn. Gelukkig kan de TCG ook hier verlichting bieden.

Acupressuur

Door het masseren van acupressuurpunten kun je de stijfheid en spierpijn in armen, handen en rug sterk verminderen. Masseer hiervoor met zachte druk elk punt vijf minuten door ronddraaiende bewegingen met de vingers te maken. Welke punten kun je masseren?

Spierpijn in de armen:

Na het knippen van de heg: Shousanli en Quchi geven verlichting.

Shousanli ligt op de onderarm, op de denkbeeldige lijn tussen de duim en de buitenzijde van de elleboog.

Quchi ligt ook op de onderarm maar dan op de lijn tussen de elleboogsholte en het alom bekende 'telefoonbotje'.


Spierpijn in de vingers

Na teveel de snoeischaar te hebben gehanteerd: Hegu en Yangxi zijn ideaal.

Hegu ligt op de handrug, vlak voor de samenkomst van de middenhandsbeentjes van duim en wijsvinger.

Hegu is het meest bekende punt in de TCG en zorgt voor het vrijkomen van endorfine (een pijnstillende stof) in de hersenen. Voor zwangere vrouwen is dit punt niet geschikt omdat een acupuncturist het ook zal gebruiken als hij de bevalling wil opwekken …

Yangxi ligt ook op de hand, in het kuiltje aan de onderzijde van de duim, op de overgang duim/pols, tussen de twee pezen in.

Stijve rug

Na het veelvuldig blaadjes oprapen of harken: Hegu en Yaotongxue bieden uitkomst.

Hegu vind je op de plaats die hierboven al is besproken. Omdat Hegu een algemeen punt is dat sterk pijnverlichtend werkt, is het ook nu raadzaam dit te masseren.

Yaotongxue ligt op de handrug. Dit punt heeft echter twee locaties. Het bevindt zich zowel voor de samenkomst van de middenhandsbeentjes van pink en ringvinger, als voor de samenkomst van de middenhandsbeentjes van wijsvinger en middelvinger.

Yaotongxue zorgt net als Hegu voor het vrijmaken van endorfine in het lichaam, alleen zijn deze twee punten vooral effectief bij pijn in de lage rugstreek.

Voeding

Hoe raar het ook mag klinken, voeding kan bij spierpijn ook verlichting geven. De Chinezen zien spierpijn als een 'aanval van koude op het lichaam' en gaan er vanuit dat de spierpijn veroorzaakt wordt door een stagnatie. Stagnatie wordt ook hier in het Westen gezien als oorzaak van spierpijn: melkzuurophopingen verstoren de goede bloedsomloop in de spieren en geven pijn.

Het is dus logisch dat verwarmende voeding bij spierpijn op zijn plaats is. Vermijd dan ook zoveel mogelijk koude producten zoals rauwkost en gewokte groenten. Kies liever voor verwarmende voeding zoals verse gember, knoflook, kaneel, peper, anijs, dille, dadels, perzik, prei, ui, ham, kip, vette vis (bijvoorbeeld makreel), gekookte groenten, gekookte bonen en gekookte granen (bijvoorbeeld brinta of havermout).

Met deze tips heb je de spierpijn in no time weer onder controle en kun je morgen met een gerust hart verder genieten van het tuinieren!

Besef wel dat deze tips alleen verlichting geven als de spierpijn is ontstaan door kortdurende overbelasting. Bij meer chronische spierpijn of stijfheid is het raadzaam de hulp van een acupuncturist te zoeken.


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-10-08_herfstdip

  Warm eten tegen een winterdip

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog