Een bijna onwaarschijnlijk succesverhaal

26/01/2015 geplaatst in De patient vertelt

Regelmatig krijgen onze acupuncturisten spontane dankbetuigingen van patiënten. Meestal gebeurt dat mondeling, soms per email. Een patiënte van acupuncturist Gilles Stoop uit Utrecht was zo blij met de resultaten van haar acupunctuurbehandeling dat zij aanbood een stukje voor ons blog te schrijven. Dat delen wij uiteraard graag met u:

'Had de gynaecoloog mij maar meteen doorverwezen naar een acupuncturist, denk ik vaak.'

Mijn ervaring met acupunctuur is een bijna onwaarschijnlijk succesverhaal. Daarom heb ik een tijd getwijfeld of ik mijn ervaringsverhaal wel zou delen. Stel je voor dat mensen het niet geloven, dacht ik. Maar die gedachte zet ik graag opzij omdat ik met mijn ervaring mensen wil helpen.

Na een voorgeschiedenis van herhaalde miskramen die na onderzoek onverklaard bleven, ging ik een aantal maanden na mijn veertigste
verjaardag naar een acupuncturist.

Na zware jaren met miskramen, curettages en ook nog een operatie hoopte ik dat acupunctuur mij zou helpen weer fit te worden. En ons te helpen bij het realiseren van onze kinderwens, want die was onverminderd groot.

De hulp vanuit de reguliere geneeskunde eindigde met de 'diagnose' leeftijd. Gelukkig bleek de Chinese geneeskunde wel een antwoord te bieden en keek de acupuncturist bij het eerste consult verder dan alleen mijn geboortedatum. Met als resultaat dat ik me na een aantal behandelingen
steeds beter ging voelen. En op mijn 41ste ontdekte ik dat ik zwanger was. Deze keer eindelijk blijvend zwanger en na 41 weken ben ik bevallen van een prachtige gezonde dochter. Een razendsnelle natuurlijke bevalling,
voorbereid door middel van acupunctuur.

Ruim een jaar na de geboorte van onze dochter ontstond onze wens voor een tweede kindje. Met behulp van acupunctuur en Chinese kruiden werd ik weer in optimale conditie gebracht. En op mijn 43ste raakte ik opnieuw zwanger. Helaas eindigde deze zwangerschap in de negende week in een miskraam. Maar ook hier bleek de acupunctuur behulpzaam. Toen werd geconstateerd dat het vruchtje niet meer in leven was, begon het wachten
op een miskraam via de natuurlijke weg. Alle voorgaande keren kwam er niets op gang en was een curettage nodig. Maar deze keer lukte het wel. Voor het eerst was het een miskraam via de natuurlijke weg. Ik kreeg alleen nog een curettage vanwege een achtergebleven placentarest. Dat was uiteraard een veel minder beladen ingreep.

Het herstel van deze miskraam had veel tijd nodig. Ik kreeg daarbij ondersteuning van acupunctuur en Chinese kruiden. De kinderwens bleef intussen bestaan. Wij gingen daarom naar het buitenland voor een second opinion op ons fertiliteitdossier. En voor hulp bij het herstel van de laatste miskraam, want mijn lijf voelde anders aan dan daarvoor. Zo kwamen we bij een immunoloog in Duitsland die constateerde dat mijn immuunsysteem niet in orde was. De oorzaak van mijn herhaalde miskramen werd eindelijk gevonden. Mijn miskramen waren nooit leeftijdgerelateerd, zoals Nederlandse artsen hadden gezegd. Ze bleken overduidelijk immuungerelateerd te zijn. Dat vonden wij een verdrietige maar tegelijkertijd ook hoopvolle diagnose.

Waarom was het dan die ene keer wel goed gegaan en kreeg ik na de goede zwangerschap toch weer een miskraam? De immunoloog vermoedde dat de intensieve begeleiding met behulp van acupunctuur een belangrijke rol had gespeeld in de goede zwangerschap. Maar dat mijn immuunsysteem na die goede zwangerschap nog vijandiger was geworden. Hij legde ons uit dat immuunproblemen niet alleen een oorzaak kunnen zijn van herhaalde miskramen, maar vaak ook van secundaire infertiliteit.

Ik had medicatie nodig. Mijn weerstand verbeterde daardoor aanzienlijk. En ik bleef doorgaan met de acupunctuur en Chinese kruiden om zo optimaal mogelijk in conditie te komen, mede op advies van de immunoloog.

Ter ondersteuning van dit alles volgde ik geruime tijd een zeer gezond dieet, grotendeels gebaseerd op de principes van de zogenoemde superfood-diëten.

Kort na mijn 45ste verjaardag ontdekte ik dat ik opnieuw zwanger was. Er volgden spannende weken. Ik kreeg medicatie van de immunoloog, steeds opnieuw afgesteld op de actuele stand van mijn immuunsysteem. En ik ging wekelijks naar de acupuncturist, op nadrukkelijk advies van de immunoloog.

Na de twintigste week werd het rustiger en volgde een heel goede maar uiteraard altijd nog wel spannende zwangerschap. Tegen het einde van de zwangerschap werd de bevalling weer voorbereid met behulp van acupunctuur. En na een zwangerschap van maar liefst 42 weken ben ik na
opnieuw een heel vlotte natuurlijke bevalling in het vroege voorjaar van 2014
moeder geworden van een prachtige gezonde zoon. Precies tien weken voor mijn 46ste verjaardag.

Wij genieten iedere dag enorm van onze twee wonderkinderen, wat een rijkdom!

Volgens mijn acupuncturist zullen we nooit weten of de behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden heeft geleid tot mijn onwaarschijnlijke succesverhaal en is dat ook niet belangrijk om te weten. Maar ik ben er inmiddels meer dan van overtuigd dat het een hoofdrol heeft gespeeld.
Bewijs is er inderdaad niet, maar het resultaat is er wel!

Met mijn ervaringsverhaal wil ik acupunctuur van harte aanbevelen, ook voor vraagstukken op het gebied van fertiliteit. Omdat het bijdraagt aan een optimale conditie voor een eventuele zwangerschap, een goed verloop van de zwangerschap en een vlotte bevalling.

Ik zou willen dat ik dat allemaal veel eerder had geweten. Want al jaren geleden had ik heel goede ervaringen met acupunctuur toen ik last had van migraine. Maar ik wist toen nog niet dat acupunctuur zo breed inzetbaar was dat het ook bij problemen met vruchtbaarheid kon helpen. Daarover las ik bij toeval een artikel in een tijdschrift, pas na veel verdrietige jaren met miskramen. Had de gynaecoloog mij toen maar meteen doorverwezen
naar een acupuncturist, denk ik vaak. Maar helaas zijn we in Nederland nog
niet zo ver dat samenwerking tussen reguliere en complementaire geneeskunde vanzelfsprekend is. We moeten de weg naar een acupuncturist zelf vinden. En daar zijn ervaringsverhalen zoals deze bij nodig. Daarom hoop ik dat meer mensen hun ervaringen zullen delen!

Marianne


Blog

 • Adobestock_75634003

  Ademhalen om te ontstressen

  Enige tijd terug waren op Nu.nl tips te lezen hoe je met gemak honderd jaar kunt worden. Samenvattend komt het erop neer dat het belangrijk is om de balans tussen stress en ontspanning te bewaren. Maar hoe doe je dat? Diep en langzaam ademhalen blijkt te helpen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog