Eindexamenstress

09/05/2017 geplaatst in TCG voor alledag

De eindexamens voor middelbare scholieren zijn nog steeds in volle gang. Gevolg: veel gezinnen lopen op hun tenen omdat ze een oververmoeide, licht ontvlambare eindexamenkandidaat in huis hebben. Op het laatste moment wordt de lesstof in het hoofd gestampt. Ook wordt er veel geklaagd en gevloekt. En als door vader of moeder voorzichtig wordt gezegd dat ze beter eerder in de boeken hadden kunnen kruipen, is het feest compleet. De puber gaat los, gebruikt alle scheldwoorden die hij kent en knalt met deuren. Vervolgens stort hij wanhopig op zijn bed neer met nul overgebleven concentratie en doet de eerstvolgende uren niks meer. Later op de avond komt hij weer bij zinnen en studeert in een wanhopige inhaalpoging de hele nacht door, totdat hij tegen de ochtend vermoeid zijn bed inkruipt.

Het is dan ook logisch dat veel eindexamenkandidaten in een belabberde conditie het examenlokaal binnenlopen. Om over de geestelijke gesteldheid van hun familieleden maar te zwijgen. In China vinden ze dat je je examen pas goed hebt voorbereid als je de lesstof goed kent én er voor hebt gezorgd dat je uitgerust en ontspannen aan het examen begint. Hoe ze dat doen? Heel eenvoudig. Door het aanpassen van de voeding en het masseren van bepaalde acupunctuurpunten zorgen ze ervoor dat de eindexamenkandidaat niet over zijn toeren raakt of door oververmoeidheid concentratieproblemen krijgt.

Nu hoor ik u al zeggen dat uw puber totaal niet is geïnteresseerd in dit soort tips en dat hij niet bereid is goede raad aan te nemen. Geen nood. U past gewoon de voeding van alle gezinsleden stiekem aan waardoor het gewenste effect wordt bereikt zonder dat hij het in de gaten heeft. De overige gezinsleden kunnen rustig mee eten; zij kunnen ook wel wat ontspanning gebruiken.

Geef uw puber wel de tip om met behulp van slechts vijf acupunctuurpunten de concentratie te bevorderen en het hoofd helder te houden. Waarschijnlijk zal hij ze uiteindelijk uit wanhoop heus wel gaan masseren, vooral als u niet kijkt …

Voeding

Deze voeding kunt u beter even niet maken:

- vet, suikerrijk en heet gekruid voedsel. Deze producten maken de puber alleen maar vuriger en bokkiger dan hij al is. Energiedrankjes zijn dus uit den boze.

- koud en waterrijk voedsel zoals ijs, watermeloen, komkommer en koude dranken. Voor een goede concentratie heb je een goede Milt-energie nodig Teveel koud of waterrijk voedsel belemmert de werking van de Milt-energie en verhindert dus effectief leren.

Deze voeding is nu heel geschikt:

- warme thee met honing of, in de late uurtjes, gemberthee.

- voedsel met een neutrale smaak zoals stamppotjes met suddervlees, pannenkoeken of poffertjes, warme tosti's of panini's.

Acupressuur

Om de vermoeidheid en de daarmee samenhangende concentratieproblemen te verhelpen, kunnen de volgende vijf punten worden gemasseerd:

Deze vijf punten vormen een massagezone op de plek waar vroeger de fontanel zat. Om ze te kunnen vinden, plaats je beide duimen op de oren terwijl je de beide wijsvingers midden op het hoofd bij elkaar laat komen. Vlak ten noorden, zuiden, oosten en westen van dit punt liggen de andere vier punten.

Het masseren van deze zone geeft snel het gevoel dat 'het licht weer aan gaat' in het hoofd waardoor er geconcentreerd verder gestudeerd kan worden.

Op deze manier gaan uw puber, de overige familieleden en uzelf de komende twee weken gemakkelijk doorkomen!


Blog

 • Shareable_cover_longen

  Mediacampagne Lucht & Longen

  Het Longfonds brengt via De Telegraaf-bijlage Mijn Lichaam een special met deze titel, Lucht & Longen. De NVA sponsort de uitgave met een halve pagina over wat acupunctuur kan betekenen bij longproblemen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 160_f_132616822_z8aykiooluoxhzqyap6oea5zuypyptdf

  Zomergriep

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog