Fit het nieuwe jaar in?

05/01/2018 geplaatst in TCG voor alledag

Laat de koude groene smoothies dan maar even staan.

De drukke decembermaand is voorbij. Veel mensen hebben de behoefte om af te vallen want na alle kerstkransjes, gevulde kalkoenen en oliebollen puilen vele buiken over de broekriem heen. Mensen voelen zich opgeblazen en moe na alle feestdrukte. Onze magen hebben het zwaar te verduren gehad door al het overvloedige lekkers. Zelfs de koffie valt nu regelmatig verkeerd. Ook al is het vuurwerk voorbij, door het brandende maagzuur lijkt het alsof in de maag nog steeds de ene vuurpijl na de andere wordt afgestoken.

En hierin schuilt nu juist het grote gevaar van de maand januari. Doordat onze magen zo van streek zijn, willen veel mensen snel weer de schade herstellen. Ze doen dat alleen vaak op de verkeerde manier; door te kiezen voor koude sapkuren of groente smoothies. Maar zoveel koud eten en drinken is in deze maand nu juist het recept om je een grote vermoeidheid op de hals te halen of een flinke verkoudheid op te lopen. Door nu vooral koude voeding te gebruiken (sappen, salades) verzwak je juist je spijsvertering. Daardoor raak je vermoeider en vermindert je weerstand.

Natuurlijk is het goed om na alle eetfestijnen het lichaam de kans te geven te herstellen maar het is wel belangrijk dat op de juiste manier te doen. Om je spijsvertering en energiehuishouding weer in balans te brengen is het beter in de koude wintermaanden zacht verwarmende voeding te eten. Zo geeft u uw immuunsysteem een boost en komt de maag volledig tot rust.

Dit kunt u nu regelmatig eten:

bananen, sperziebonen, tofu, rundvlees (liefst suddervlees), lamsvlees, boekweit, wortels, bloemkool, selderij, koriander, warme dranken, gekookt ei, knoflook, gember, honing, champignons, havermout (liefst gemaakt met amandel- of rijstemelk), uien, papaya, erwten, perzik, aardappel, witte rijst, maïs.

Dit beter niet want het ontsteekt meteen weer het vuurwerk in de maag:

chilipepers, zwarte peper, koffie, alcohol, gefrituurd eten, citrusfruit.

Dit beter ook niet want het is te koud van karakter.

Het zorgt nu voor het opzetten van de buik en bevordert de bevattelijkheid voor verkoudheid en griep: komkommer, sla, ijs, bronwater, aubergine, mango, peer, spinazie, tomaat.

Dit kunt u doen om de maag te kalmeren: na elke (zwaardere) maaltijd gedurende dertig seconden de onderstaande acupunctuurpunten masseren. Het mag op beide voeten en armen.

Dit punt bevindt zich op het zwemvlies tussen de tweede en derde teen.

Dit punt bevindt zich bovenop de onderarm, op de denkbeeldige lijn tussen duim en de buitenzijde van de ellenboog. Het punt ligt op twee vingers afstand van de ellenboog.

Als u bovenstaande tips opvolgt, gaat u straks fit en enkele kilo's lichter het voorjaar in!


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-10-08_herfstdip

  Warm eten tegen een winterdip

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog