Hatsjoe! ....Hooikoorts?

30/05/2018 geplaatst in TCG voor alledag

In april en vooral mei kleurden de straten geel van het berkenstuifmeel. Ook de elzen, hazelaars en de haagbeuken gaven volop hun pollenkorrels af aan de lucht.

Momenteel wordt het stokje overgenomen door de grassen die massaal gaan bloeien. Hoe heerlijk ruikt een pas gemaaid weiland, vooral als het zoete reukgras er in groeit.

Maar o wee, als je gevoelig bent voor graspollen. Omdat er zoveel soorten grassen zijn die na elkaar in bloei komen duurt de periode dat graspollen in de lucht zijn relatief lang. De eerste grassen bloeien begin mei. En in juni, als er veel verschillende soorten grassen tegelijk bloeien, kunnen er zeer veel pollen in de lucht voorkomen.

En dus zullen veel mensen zich naar de drogist spoeden om hooikoorts-
medicatie in te slaan: de anti-allergiepilletjes en neussprays zijn in dit seizoen niet aan te slepen.

Maar wist u dat acupunctuur uw hooikoortsseizoen doeltreffend en snel kan verlichten? En dat je de symptomen niet onderdrukt maar minder gevoelig voor de bewuste pollen wordt? Elk jaar dat je bij een acupuncturist een hooikoortsbehandeling ondergaat, zorgt ervoor dat je allergie steeds minder heftig terugkeert in het daarop volgende jaar.

Ongeacht welke van de bovenstaande opties je kiest, je kunt ook zelf je klachten verlichten door bepaalde acupressuurpunten te masseren. Het helpt!

Acupressuur

(Pollen)allergie algemeen

Een belangrijk punt bevindt zich bovenop de oorschelpen. Het zijn er dus twee.

Als je jezelf 'optilt' aan beide oren, heb je ze te pakken. Masseer deze punten elke ochtend en avond twee minuten. Het masseren van deze punten vermindert elke vorm van allergie.

Daarnaast is het belangrijk een punt van de long-meridiaan te masseren. Dit punt vind je op de pols, vlakbij de overgang van pols naar de aanhechting van de duim. Je voelt daar een stukje bot dat het einde van je onderarm is.

Omdat het punt zich in een groeve in dit bot bevindt, is het raadzaam het gehele bot één minuut te masseren, zowel 's ochtends als 's avonds.

Tot slot kun je jezelf 'bij de lurven grijpen'. Deze punten zitten namelijk in je nek.

Pak met je hand je nek vast en beweeg je duim en wijsvinger naar de plek waar de nek overgaat in het achterhoofd. Hier zit, zowel links als rechts van de wervelkolom, een punt dat elke ochtend en avond een minuut gemasseerd kan worden.
-

Bij niesbuien

Bij onbedaarlijk en veelvuldig niezen kun je het volgende punt masseren.

Om het te vinden plaatst je duim en wijsvinger aan weerszijden van de neusvleugels. Als je je hand omhoog naar de neusbrug beweegt, heb je het gevonden. Het punt zit in het vlezige gedeelte, vlak tegen het harde kraakbeen aan. Dit punt kun je masseren om een niesaanval te stoppen maar je kunt het ook elke ochtend en avond twee minuten masseren om het aantal en de intensiteit van de niesbuien te verminderen.

Geïrriteerde ogen

Heb je vooral last van tranende, jeukende of opgezette ogen? Dan is het verstandig de gehele oorlel één minuut te masseren zodra de eerste verschijnselen zich voordoen.

Met dit deze tips wordt het voorjaar snel weer een periode om van te genieten!


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2018-10-03_herfst_tuinieren

  De tuin winterklaar zonder spierpijn? Dat kan!

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog