Ook in Amerika acupunctuurpatiënt dik tevreden

19/12/2016 geplaatst in Actualiteit

Een Amerikaans tevredenheidsonderzoek onder maar liefst 89.000 acupunctuurpatiënten, behandeld in 2014 en 2015, laat zien dat zij een bovengemiddelde mate van tevredenheid hebben. Niet alleen zijn zij opvallend tevreden over de acupunctuurbehandeling maar ook over de acupuncturist. De resultaten van het onderzoek zijn begin december gepresenteerd door de American Specialty Health Incorporated (ASH).

De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd met behulp van een vragenlijst de algehele kwaliteit van de behandelend acupuncturist te waarderen op een schaal van 0 tot 10. Bij 80% (2014) en 87% (2015) van de ondervraagden scoorde de acupuncturist tussen 9 en 10. Vergeleken met de scores bij andere zorgverleners is dit hoog; daar werd bij 76% (2014) en 80% (2015) tussen 9 en 10 gehaald.

In de vragenlijst werden ook eventuele bijwerkingen van de acupunctuurbehandeling bijgehouden. Slechts 13 keer werd een 'niet ernstige' bijwerking genoteerd. Dat is 0,014 %.

Bijzonder is ook dat 93% van de ondervraagden aangaf dat hun acupuncturist succesvol was in het verhelpen van hun gezondheidsklachten. Veel van deze patiënten kampten met hardnekkige chronische klachten. Een dergelijke mate van tevredenheid is opmerkelijk voor deze groep. 90% van de ondervraagden zou acupunctuur als behandeloptie aanbevelen bij familie en vrienden.

Mooi nieuws dus! En nog mooier is dat deze resultaten overeenkomen met de resultaten van twee Nederlandse patiëntenonderzoeken naar de tevredenheid over acupunctuur. Deze onderzoeken zijn vorig jaar uitgevoerd door respectievelijk de NVA en de NPVA (Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur). In de drie onderzoeken zien we gelijke resultaten. Samengevat zijn dat de volgende:

1 Patiënten zijn dik tevreden.

2 Acupunctuur geeft nauwelijks of geen bijwerkingen.

3 Een opvallend hoog percentage van de ondervraagden meldt verbetering van klachten.

Een vierde opmerkelijke overeenkomst is dat de meeste patiënten zich laten behandelen voor pijnklachten.

Wilt u meer lezen?

Hier vindt u de bespreking van het Amerikaanse onderzoek.

Hier leest u de resultaten van het onderzoek van de NVA en hier die van de NPVA.


Blog

 • Adobestock_62406830

  Cosmetische acupunctuur

  Cosmetische acupunctuur, meer dan alleen de buitenkant.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Hooikoorts

  Hatsjoe! Allergisch in het voorjaar

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog