​Vijfduizend jaar oude acupunctuurkennis brengt Olympische sporters in topvorm!

15/08/2016 geplaatst in Actualiteit

Foto: nu.nl

Afgelopen weken circuleerden op sociale media diverse foto's van de Olympische sporter Michael Phelps die onder de ronde rode plekken zat. Nee, hij had geen enge huidziekte. De plekken waren overduidelijk het gevolg van een cupping-behandeling.

Cupping werd vijfduizend jaar geleden in China voor het eerst toegepast en is, evenals het meer bekende acupunctuur, een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Doordat met verwarmde glazen cups een vacuüm wordt gecreëerd, is in korte tijd een diepe bindweefselmassage mogelijk. De sporters hebben hier veel profijt van, zo blijkt onder andere uit een artikel op HealthCMi. Hierin valt te lezen dat Phelps dankbaar gebruik maakt van cupping om, voorafgaand aan wedstrijden, de tijdens trainingen opgelopen spierpijn te verminderen.

Ook andere Olympische sporters maken gebruik van cupping. Denk hierbij aan Alex Naddour, Nathalie Coughlin, Missie Franklin en Pavel Sankovich. Ook zij plaatsten diverse cupping-foto's van zichzelf op social media. De Amerikaanse turner Alex Naddour zegt zelfs dat hij met cupping zijn gezondheid op peil houdt.

Menigeen vraagt zich af of cupping op onzin is gebaseerd. U kent vast het spreekwoord: wat de boer niet kent, eet hij niet! Wees gerust, het is geen onzin. En aantal wetenschappelijke studies (zoals deze en deze) heeft inmiddels aangetoond dat cupping wel degelijk een pijnstillend effect heeft. Het mag dus een feit zijn dat de Olympische sporters dit jaar goed bezig zijn, zelfs nog voordat ze de arena in gaan!

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur adviseert u om cupping door een deskundig acupuncturist te laten uitvoeren zodat u zeker weet dat u in bekwame handen bent!

Sandra Mars, acupuncturist


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-10-08_herfstdip

  Warm eten tegen een winterdip

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog