Welke acupuncturist kiest u?

17/04/2015 geplaatst in Kies uw acupuncturist

Nederland telt meer dan tweeduizend acupuncturisten, van wie het grootste deel is aangesloten bij de NVA. Dat betekent dat in en rond uw woonplaats waarschijnlijk tientallen acupuncturisten werkzaam zijn. U hebt dus de keuze! Maar hoe maakt u die keuze?
Wat voorwerk kan u daarbij helpen en veel voordeel opleveren. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt is van belang voor het welslagen van de behandeling.

Contact

In de vorige bijdragen heb ik u uitgenodigd stil te staan bij de vragen wat u echt belangrijk vindt en wat u hoopt te bereiken met een bezoek aan de acupuncturist . Met deze informatie kunt u nu de volgende stap zetten: contact leggen met één of meerdere acupuncturisten, om zo tot een keuze te komen.

U weet inmiddels een paar belangrijke dingen. Even op een rijtje:

 • U weet wat u echt belangrijk vindt in het leven.
 • U weet wat u hoopt te bereiken met een bezoek aan een acupuncturist.
 • U weet wat voor soort acupuncturist u aanspreekt.

Nu kunt u contact gaan leggen met een of meerdere acupuncturisten. U kunt mailen of bellen en vragen of het een goed idee is met uw vraag naar hem of haar toe te komen. Als u uw lijstje met belangrijke punten bij de hand houdt, kunt u vragen of hij of zij daar iets mee kan. U zult merken dat de meeste acupuncturisten het erg prettig vinden als u wat voorwerk hebt gedaan! Het is voor een acupuncturist altijd fijn om te merken dat u specifiek voor hem of haar hebt gekozen (en dat is weer fijn voor u). Het kan de behandeling alleen maar ten goede komen. Maar het kan ook zijn dat de acupuncturist zegt dat zijn of haar manier van werken niet past bij wat u zoekt. En dat scheelt u al snel een aantal minder geschikte behandelingen! En daarmee ook tijd en geld.

Praktisch

Oké, het klikt. En dan? De praktische vragen natuurlijk. Voor zover u de informatie niet al op de website hebt gevonden, kunt u vragen naar de kosten, de openingstijden, een eventuele wachtlijst en de frequentie van de eerste behandelingen? Hoe het zit met de vergoedingen door uw zorgverzekeraar kunt u beter (van tevoren) zelf uitzoeken. Meestal moet u een deel van de behandeling zelf betalen. Als al uw vragen zijn beantwoord, kunt u een afspraak maken.

Hoe het contact verder verloopt, weet ik natuurlijk niet. Ik hoop voor u en voor de acupuncturist dat het echt klikt. Ik hoop voor u dat u uw belangrijke punten terugvindt in het eerste gesprek met de acupuncturist – of dat er iets nóg beters voor in de plaats komt. En dat dit eerste contact het begin is van een behandeling, begeleiding of reis waarvan u later zegt: Dat ik toen naar die acupuncturist ben gegaan, is een goede zet geweest. Het heeft me veel gebracht.

Koos van Kooten
www.de-kraanvogel.nl


Blog

 • Adobestock_62406830

  Ook in Amerika acupunctuurpatiënt dik tevreden

  Recent Amerikaans onderzoek onder 89.000 (!) acupunctuurpatiënten laat zien dat zij bovengemiddeld tevreden zijn over zowel de behandeling als de acupuncturist. Net als in Nederland, zo blijkt.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Blog_detox

  Vasten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

  Moderne detox-kuren zijn vooral gericht op ontgiften.Heel belangrijk natuurlijk. Maar het opbouwen van energie is net zo belangrijk!

  Lees meer
 • Chse5nhwwaaxxdi

  De overgang

  De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke ...

  Lees meer

Blog