Wilma van Maarschalkerweerd

13/01/2015 geplaatst in De acupuncturist vertelt

Waarom heb jij voor het vak acupuncturist gekozen? Wat of wie heeft je geïnspireerd?


Toen mijn vader een hernia had en niet wist waar hij het zoeken moest van de pijn, was ik net afgestudeerd aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum. Ik belde een van de leraren met de vraag of hij iets voor mijn vader kon doen. Hij kwam langs en zette een verblijfsnaaldje in mijn vaders oor. Eindelijk kon hij zich ontspannen en redelijk slapen. Ik dacht: dat wil ik ook leren! Met twee kleine kindjes kwam studeren me goed uit, dus begon ik aan de acupunctuurstudie. Bij de eerste blik in de studieboeken kwamen de onbegrijpelijke Chinese termen me tegemoet en veel punten en rijtjes symptomen. Maar dat went. Traditionele Chinese Geneeskunde bleek een prachtig compleet systeem. Op zijn laatste ziekbed liet mijn vader me een doosje openmaken, dat op de vensterbank stond. Het oornaaldje van zoveel jaar geleden zat er in. 'Weet je nog, kind? ' Ach ja, dat was het begin...

Wat is je mooiste ervaring met een patiënt?

Ik moet direct denken aan een patiënt die een paar jaar geleden helaas gestorven is. En dan denk ik aan de betrokkenheid, het samen oplopen in tien jaar, het in verschillende fases met acupunctuur een beetje verschil maken. Het begon in de tijd dat zijn vrouw terminaal ziek was en stierf. Zijn eenzaamheid, zijn worsteling met dogma's van het geloof, zijn zoektocht naar een lieve vrouw. Hij vond haar en zo kwam er weer licht in zijn leven en in zijn geloof. In die hele periode kwam hij op gezette tijden voor acupunctuur, vanwege spanning, strakke spieren, pijn in rug en benen, slapeloosheid. En dan kon hij er weer een tijdje tegen. Tot hij met symptomen kwam die maar aanhielden en mijn alarmbellen deden afgaan. Dat bleek kanker, hetgeen hem uiteindelijk fataal werd. Ook in die tijd kwam hij regelmatig voor pijnbestrijding en verlichting van symptomen, ook tijdens de chemokuren en bestralingen. Zijn dochter liet me op een gegeven moment weten dat hij in een hospice was opgenomen. Ik nam telefonisch afscheid van hem. Ik denk met liefde terug aan de gesprekken die we hadden, waarbij fysieke, emotionele, psychische en spirituele aspecten aan de orde kwamen, net als bij de acupunctuurbehandelingen.

Waarover verwonder je je nog steeds in je vak?

Dat zijn de onverwachte successen. Als ik zelf na een behandeling denk: 'Het zal mij benieuwen …' (vanwege een lastige problematiek, een zwaar levens- of ziekteverhaal) en de patiënt komt de volgende keer en zegt: 'Ik weet niet wat je gedaan hebt maar … .' En dan komt het: beter geslapen, helderder in het hoofd, rustiger, minder pijn. Of het kindje in stuitligging bij 36 weken zwangerschap, dat na vier moxabehandelingen keurig kopje duikelt en indaalt. Ik had eerlijk tegen de aanstaande ouders gezegd dat we aan de late kant waren en dat ik er een beetje een hard hoofd in had. Ik ben overtuigd van de werking van acupunctuur en toch kan ik zo verbaasd zijn over het effect. Dat geeft een mengeling van gevoelens: blij, verwonderd, nederig, dankbaar dat ik dat mag doen, dat het gebeurt.

Is er iets in jouw praktijk dat voor jou de essentie van TCG in zich draagt?


Bij het starten van mijn praktijk kocht ik bij een Chinese winkel een beeldje van de god van het lange leven, Shou Xing. Met zijn vriendelijke gezicht vond ik hem een aanwinst in mijn kamer. Eerlijk gezegd had ik geen idee wat verder zijn betekenis was. De collega waar ik mijn kamer mee deel, had in die tijd een sinoloog als cliënt. Hij zag mijn beeldje en vertelde dat je dit soort beeldjes in China overal tegenkomt, dat ze zo ongeveer als onze tuinkabouters zijn. Sindsdien heet mijn godheid Tinus Tuinkabouter. Soms communiceren mijn collega en ik via Tinus. We leggen dan een briefje onder zijn voeten met zoiets als: 'Wat Tinus nu toch weer meegemaakt heeft hier...' Als ik op vakantie ga, vraag ik mijn collega goed voor Tinus te zorgen. Zij bericht mij terug dat Tinus me gemist heeft.
Shou Xing is een van de drie gelukssterren of -goden van het taoïsme en staat voor lang leven, het doorgeven van het leven en voor wijsheid. Maar daar denk ik niet direct aan als ik Tinus zie. Hij hoort er gewoon bij, onze Tinus.
door Wilma van Maarschalkerweerd (praktijk gesloten per 01-01-2016)

Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog