Afrodisiaca

Er zijn interessante boeken geschreven over afrodisiaca, middelen die de seksuele beleving kunnen verbeteren. Sommige van deze geschriften dateren van ver voor Christus. Interessant is om met de kennis van nu te kijken naar de inhoudsstoffen en samenstelling van oude recepten. Het is ook goed zich te realiseren dat menig chemisch lustopwekkend middel plantaardige bestanddelen of chemische equivalenten (omzettingen) bevat.

Mineralen en vitaminen

De meeste lustverhogende middelen oftewel afrodisiaca bevatten belangrijke mineralen zoals zink, jodium en zwavel. Zink is van belang voor de kwaliteit en kwantiteit van het sperma maar ook voor de hormonale balans bij vrouwen. Jodium en zwavel hebben een gunstige invloed op ons libido, de zin in seks. Ook vitamine E komt voor in afrodisiaca en is nodig voor de productie van hormonen. Maar bij afrodisiaca gaat het niet alleen om de minerale inhoudsstoffen. Sommige afrodisiaca hebben een hormonaal effect.

Waar rekening mee gehouden moet worden bij het kiezen van een afrodisiacum, is dat een plant een verschillende uitwerking kan hebben op man en vrouw. Een bijzonder voorbeeld van zo'n plant is hop. Bij mannen vermindert het de seksuele prikkel, terwijl deze plant bij vrouwen juist stimulerend werkt.

Sekshormonen

Feromonen lijken op hormonen. Ze worden ook wel sekshormonen genoemd. Feromonen worden geproduceerd door speciale zweetklieren, de zogeheten apocriene klieren en via de huid door de lucht verspreid. Ook ons speeksel bevat feromonen, die via onze adem in de buitenwereld komen. Mannelijke feromonen hebben vaak een muskusachtige geur. De geur van vrouwelijke feromonen is wat zoeter en minder intens. De intensiteit van vrouwelijke feromonen is afhankelijk van de hormonale cyclus. Rondom de ovulatie is hun geur intenser.

Uit de eeuwenoude recepten valt op te maken dat vrouwenzweet en vaginaal vocht als ingrediënt werden gebruikt, met als doel lustopwekking bij de man. Deze vloeistoffen bevatten veel vrouwelijke feromonen. Er is echter nog geen specifiek onderzoek gedaan of deze werkelijk het beoogde effect op het libido hebben.

Invloed van feromonen

Al zijn feromonen op zichzelf niet lustopwekkend, hun specifieke werking is wel van invloed op de hormonale huishouding van de ander.
Als vrouwen mannelijke feromonen inademen, kan dat de menstruatiecyclus en ovulatie beïnvloeden. Ook voelt een vrouw zich vaak sensueler. Ademen vrouwen lange tijd elkaars feromonen in, dan gaat hun menstruatiecyclus gelijklopen en neemt hun seksuele beleving toe.
In de dierenwereld worden mannetjes agressiever, wanneer ze feromonen van een ander mannetje inademen. Bij mensenmannen werkt dat in feite nog steeds zo. Ademt een man daarentegen vrouwelijke feromonen in, dan stimuleert dat de productie van mannelijke hormonen. De baardgroei neemt daardoor bijvoorbeeld toe.

Moderne afrodisiaca

De oude liefdesdranken bevatten dus vaak feromoon-houdende lichaamsvloeistoffen zoals urine, zweet, sperma of menstruatiebloed. Gelukkig zijn de moderne liefdesdranken hier vrij van. Moderne liefdesdranken bevatten slechts stoffen die lijken op de geur van de mannelijke en vrouwelijke hormonen of ze bevatten aromatische kruiden die het lichaam stimuleren en de geest ontspannen. Voorbeelden hiervan zijn: muskus, jasmijn, kaneel, oranjebloesem, sandelhout en ylangylang. Dit verklaart dan ook waarom een erotische massageolie vaak deze inhoudsstoffen bevat. Ook veel parfums bevatten deze ingrediënten.

Terug naar Seksualiteit, zo oud als de mensheid

Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog