Patiënttevredenheidsonderzoek

Persbericht
Nijmegen/Amersfoort, 14 maart 2007

Acupuncturisten krijgen gemiddeld een 8,6 als rapportcijfer van hun patiënten. Dat blijkt uit onderzoek dat deze week is gepubliceerd door het Kaski, het sociaal wetenschappelijk instituut aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek vond plaats onder 612 patiënten van Acupuncturisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur. De vereniging viert zaterdag 17 maart haar 30-jarig bestaan.

‘’De belangrijkste reden voor de hoge waardering ligt in de in de succesvolle behandeling’‘, vertelt onderzoeker Gert de Jong van het Kaski. ’’Op de vraag wat ze het meest positieve vonden aan de behandeling door hun acupuncturist, geeft 57% van de respondenten aan dat de klachten zijn verminderd of verholpen. Daarnaast is vermeldenswaardig dat de laagste score nog altijd een 5 is en de hoogste een 10.‘’
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is het positieve imago dat acupuncturisten hebben. Het onderzoek belichtte drie aspecten: tijd en aandacht voor patiënten, deskundigheid en informatieverstrekking. ’’We zien dat 81% van de respondenten aangeeft zeer tevreden te zijn over de tijd en aandacht die hun behandelaar voor hen had. Over de deskundigheid is 72% zeer tevreden en over de informatieverstrekking 52%. Dat laatste is natuurlijk lager dan de score op tijd en aandacht, maar kan nog steeds als hoog worden gekwalificeerd’’, aldus De Jong.
De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur die opdrachtgever was van het onderzoek is zeer opgetogen over de resultaten. ‘’Vanzelfsprekend zijn we blij met deze uitkomsten. Het bevestigt het beeld dat we al hadden. Patiënten hebben veel waardering voor het werk van onze leden, dat is nu ook cijfermatig nog eens onderbouwd’’, zegt NVA voorzitter Harm Elsinga.

Zaterdag 17 maart viert de NVA haar 30-jarig bestaan met een feestelijk jubileumcongres in Ermelo met als thema “Van inspiratie tot integratie”. Tijdens het congres zullen de onderzoeksresultaten uitgebreid aan de orde komen.

Hier kunt u het volledige Rapport downloaden

Blog

 • Rugklachten-folder_web

  'Acupunctuur hielp mij van mijn rugpijn af'

  We horen het best vaak: artsen en therapeuten die sceptisch of soms ronduit afwijzend staan tegenover acupunctuur terwijl hun patiënten, vaak ten einde raad, toch naar een acupuncturist gaan en er ongelooflijk veel baat bij hebben

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-29_schoolritme

  Joepie, weer naar school!

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog