Praktische zaken

AGB-code

Voor een aantal zorgverzekeraars heeft u, om voor vergoeding in aanmerking te komen, AGB-codes nodig: een AGB-code voor uzelf als acupuncturist en een AGB-code voor elke praktijk waar u werkzaam bent. U kunt deze aanvragen bij Vektis via www.agbcode.nl
Als therapeut/ acupuncturist valt u in de categorie code 90; bent u arts/acupuncturist dan is dit code 84. Na uw aanmelding voor het lidmaatschap van de NVA ontvangt u een voorlopig lidmaatschapsnummer, waarmee u de AGB-codes kunt aanvragen.

Bent u al werkzaam in de gezondheidszorg, dan kan het zijn dat u al AGB-codes heeft. Dit kunt u opzoeken via bovengenoemde website. U heeft echter aparte codes nodig voor uw werkzaamheden als acupuncturist. De NVA noteert uw AGB-codes in de ledenadministratie en geeft deze via de KAB-koepel door aan een aantal zorgverzekeraars.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Bent u als acupuncturist werkzaam als zelfstandig ondernemer, dan moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in uw regio. Ook wanneer u net begint en nog maar weinig patiënten heeft is dit verplicht. Werkt u uitsluitend in loondienst dan hoeft u geen KvK-nummer te hebben. Uw KvK-nummer moet op uw briefpapier, nota's, folders, website etc. vermeld worden. Sinds begin 2013 is inschrijving bij de KvK kosteloos.

U ontvangt via de inschrijving in de KvK vanzelf bericht van de belastingdienst voor de aanvraag van uw btw-nummer.

Ook voor maatschappen gelden regels voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Stille maatschappen, die niet naar buiten treden met een commercieel doel, hoeven niet te worden ingeschreven. Op www.kvk.nl vindt u meer informatie.

BTW-zaken

Als acupuncturist bent u niet btw-plichtig over uw acupunctuurbehande-
lingen, sinds de publicatie van een Beleidsbesluit met voorwaarden hiervoor in de Staatscourant op 1 april 2016. Er blijft wel btw-heffing op de verkoop van kruiden of andere producten (6%) of niet-individuele begeleiding, lessen Tai Chi en dergelijke.

Indien u voor het eerst als acupuncturist, aangesloten bij de NVA, aan de slag gaat voldoet u aan de voorwaarden voor btw-vrijstelling over uw behandelingen en hoeft u geen btw-nummer aan te vragen, tenzij u tevens btw-belaste diensten verricht.

Zodra u toegelaten bent als NVA-lid heeft u toegang tot meer informatie over bovenstaande via de ledenwebsite.

Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-10-08_herfstdip

  Warm eten tegen een winterdip

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog