Verschil tussen vrouwen en mannen

Dat vrouwen anders in elkaar zitten dan mannen is een bekend gegeven. Dat heeft ook zijn weerslag op seksualiteit. Hier bespreken wij in het kort een aantal verschillen in seksueel functioneren tussen vrouwen en mannen.

Hormonen

Vrouwen hebben dankzij de maandelijkse cyclus te maken met wisselende hormoonspiegels. Dit heeft invloed op van alles en nog wat, van libido tot humeur en van nachtrust tot concentratievermogen. In de vruchtbare leeftijd ziet het hormonale effect er anders uit dan in de menopauze maar het is er, dat is duidelijk.

Bij mannen is het verschil in de invloed van hormonen meer op de langere termijn zichtbaar. Op de korte termijn is er meer gelijkmatigheid.

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) heeft een heel eigen kijk op de seksuele functies en relateert deze, hoe kan het ook anders, aan de totale energie van een individu. Dat een jonge moeder na zwangerschap en bevalling 'er even niet zo'n zin in heeft' is heel begrijpelijk. Haar lichaam heeft een inhaalslag te maken qua energie en voedingsstoffen. Tel daar het slaapgebrek en de eventuele borstvoeding bij op en het plaatje is duidelijk.

Het verschil in libido tussen mannen en vrouwen is een dankbaar onderwerp voor grappen. Vanuit de TCG is dit fenomeen echter goed te verklaren.
Met het toenemen van de leeftijd neemt de totale hoeveelheid essentiële energie af en dus ook de seksuele energie. Volgens de TCG verliest een vrouw door menstruaties en zwangerschappen essentiële energie. Mannen verliezen die energie door zaadlozingen, maar in veel mindere mate.

Koud en warm

Volgens de TCG zijn vrouwen Yin en mannen Yang. Yin is koud en Yang is warm. Dat verklaart een hoop, nietwaar? Nee serieus, het verklaart echt een hoop. De acupuncturist kan met zijn vakkennis symptomen duiden en de behandeling van klachten, ook op seksueel gebied, hierop afstemmen. Dat kan door de keuze van acupunctuurpunten, door het voorschrijven van Chinese kruiden en door voedings- en leefstijladviezen.

Om het maar even simpel te stellen: waar teveel koude is, kan warmte helpen en waar hitte de boel in de war stuurt, kan wat koelte goed doen. Maar ook: zijn er koude symptomen, voorkom dan dat er nog meer koude bij komt. Geen koude jus d'orange bij verkoudheid, geen bergen rauwkost bij een koude buik en losse stoelgang. Rode huiduitslag, hoofdpijn, vroegtijdig klaarkomen, probeer eens vermindering van alcohol en 'heet' voedsel (frituur, rood vlees).

Voortplanting

In feite is seks door de evolutie uitgevonden voor de voortplanting. Bij problemen met voortplanting komen we er, ook in de acupunctuurpraktijk, niet omheen om over seks te praten. Zowel de man als de vrouw zijn bij de acupuncturist aan het goede adres voor hulp bij een kinderwens die maar niet vervuld wordt. Dit vervangt niet het onderzoek door gynaecoloog en/of uroloog naar eventuele fysieke problemen, die het zwanger worden verhinderen. Acupunctuur is effectief om de menstruatiecyclus te optimaliseren, IUI, IVF en ICSI trajecten te begeleiden en kan bij de man ingezet worden om de productie en kwaliteit van de zaadcellen te verbeteren.

Terug naar Seksualiteit, zo oud als de mensheid

Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog