Vragen over acupunctuur in onderzoek

Vragen over acupunctuur in onderzoek

In een aantal richtlijnen worden tegenstrijdige resultaten in onderzoeken genoemd. Uitkomsten laten bijvoorbeeld zien dat acupunctuur effectiever is dan medicatie, terwijl de behandeling tegelijkertijd soms niet effectiever is dan gefingeerde acupunctuur. Vanuit westers perspectief is er nog geen eenduidige verklaring. "Mogelijk is acupunctuur een zeer potent placebo, of is het niet zo belangrijk of een naald op een ‘specifiek acupunctuurpunt’ wordt ingebracht of niet", schrijft Verenso in hun richtlijn.[1]

Volgens de Chinese geneeskunde bevordert acupunctuur het zelfherstellende vermogen van de mens door met kleine naalden het energiesysteem te prikkelen. Acupunctuur is heel breed en heeft meerdere verklaringen. Zo wordt ook de persoonlijke aandacht van de behandelaar als helend gezien.

Om de positieve effecten op pijnbestrijding te verklaren heeft een studie in het vakblad ‘Progress in Neurobiology’ de zenuwbanen in kaart gebracht bij acupunctuurpuntstimulatie.[2] Daarbij werd aangetoond dat stimulatie van bepaalde punten via het ruggenmerg leidt tot deactivering van de pijncentra in de hersenen. Tijdens dit proces wordt een aantal van de lichaamseigen opioïden geactiveerd, onder andere ATP en adenosine, GABA en stof P. Deze stoffen zijn betrokken bij pijnvermindering en pijnregulering.

[1]: richtlijn Verenso
[2]: een studie in het vakblad ‘Progress in Neurobiology'

Terug naar hoofdpagina