Het bestuur

Het kernbestuur is de afdeling binnen de vereniging die belast is met het dagelijks bestuur. De bestuursleden zijn:


Harm Elsinga - voorzitter ad interim (1959)
Geboren te Den Haag. Getrouwd, zes kinderen.
Na de studie fysiotherapie in Amsterdam heb ik verschillende opleidingen en stages acupunctuur gevolgd in Europa en China.
Ik ben eigenaar van drie praktijken fysiotherapie in Amsterdam en een TCM-praktijk in Hilversum. De afgelopen jaren was ik tevens actief als gastdocent aan HBO-instellingen en organisator van cursussen en congressen. Mountainbiken, sportschieten, culinaire en artistieke afleiding houden mij fit. Mijn culturele en zakelijke betrokkenheid bij het land China zorgen voor de nodige variatie. Van 2000 tot 2014 ben ik voorzitter van de NVA geweest, een veeleisende taak. Sinds oktober 2016 ben ik voorzitter ad interim vanwege het terugtreden van de gekozen voorzitter Coquita van der Harst (2014-otober 2016). Ik ben trots op onze stabiele en actieve club.
Een belangrijke doelstelling van de vereniging is een toenemende toepassing en integratie van TCM in Nederland. Persoonlijk blijf ik mij inzetten om de acupunctuur, kruiden en tuina namens de NVA zo sterk mogelijk te positioneren bij patiënten, zorgverzekeraars en overheid.


Rob Rijnsent – penningmeester (1950)
Na de studie fysiotherapie ben ik direct de NAAS acupunctuuropleiding gaan volgen. Vanaf het begin heb ik in de praktijk behalve fysiotherapie ook additieve therapie met onder andere acupunctuur toegepast. De balans verschoof langzaam en vanaf 1996 werk ik volledig additief in mijn eigen praktijk aan huis. Ik gaf vanaf 1992 tot 2004 als gastdocent cursus in het RADTSysteem, waarna ik de opleiding verder zelfstandig heb gegeven. Hierdoor heb ik een groep collegae om me heen in het land die deze methode toepassen.
Als penningmeester van het NGVA ben ik na de fusie in 2004 ook penningmeester bij de NVA geworden. Ik houd namelijk veel van cijfertjes. Samen met Marijke Hofs doe ik mijn best de NVA financieel gezond te houden.


Joke Bik-Nowee - secretaris (1962)
Na de opleiding fysiotherapie ben ik acupunctuur gaan studeren aan de EUTCM. Tegenwoordig werk ik voornamelijk met Toyohari, Japanse stijl acupunctuur. Daarvoor bezoek ik regelmatig workshops wereldwijd, ook in Japan, hetgeen steeds weer een bijzondere ervaring is. Ik geef tevens les op dit gebied. Voor de NVA heb ik door de jaren heen diverse functies bekleed, in afdeling Gedrag & Welzijn, als afgevaardigde naar de Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB) en in het College van Toezicht NVA. Secretaris van het Kernbestuur zijn is een nieuwe uitdaging, die naadloos aansluit op mijn doorlopende betrokkenheid bij de NVA.


Albert de Vos – vicevoorzitter (1949)
Na mijn opleiding fysiotherapie (1977) ben ik acupunctuur gaan studeren (1982). Van 1982 tot 1989 heb ik mij op diverse vlakken beziggehouden met acupunctuurbehandeling van het detoxificatie-syndroom bij alcohol- en drugsverslaafden. Naast mijn praktijk ben ik altijd actief geweest in bestuurlijke, organisatorische en adviserende functies, zowel in Nederland als in het buitenland.
Vanaf 1996 vervul ik functies binnen de NVA, inmiddels als vicevoorzitter van het Kernbestuur. Daarnaast was ik voorzitter a.i. van de afdeling PR, de redactie van de Huang Ti en voorzitter van de Commissie Aanpassing Beroepsprofiel. Sinds 2002 houd ik me voor de NVA bezig met internationale zaken en ben van daaruit voorzitter van de European TCM Association (ETCMA), de Europese koepelorganisatie voor acupunctuurverenigingen. De ETCMA vertegenwoordig ik in diverse overlegorganen binnen de EU.


Eliana Droog – tweede secretaris (1963)
Geboren in Amsterdam. Getrouwd, 2 adoptiekinderen uit Haïti sinds 2007.
In 1988 ben ik afgestudeerd als arts aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en heb ik tevens mijn acupunctuuropleiding bij de NAAS afgerond.
Vanaf 1988 heb ik mijn eigen praktijk waarin ik de westerse- en oosterse geneeskunde integreer. Tevens ben ik bestuurlijk actief en heb ik mijn opleiding en werkervaring uitgebreid met marketing en strategie in de gezondheidszorg en onderhandel ik veel met zorgverzekeraars over zorginkoop voor zorggroepen in de eerstelijns gezondheidszorg.
Sinds 2010 ben ik lid van het kernbestuur van de NVA. Mijn kennis en vaardigheden wil ik graag inzetten voor de NVA om te zorgen voor een groeiende toepassing en integratie van de Chinese Geneeswijzen in Nederland binnen de reguliere geneeskunde.

Het bestuur, dat o.a. de jaarlijkse ledenvergadering voorbereidt, wordt gevormd door het kernbestuur en de voorzitters van de overige afdelingen. De voorzitters van de overige afdelingen zijn:


Johanna Biemans – voorzitter afdeling Public Relations (1961)
In het dagelijkse leven werk ik als acupuncturiste, fysiotherapeute en klinisch epidemiologe. Al tijdens mijn opleiding acupunctuur, zo'n 25 jaar geleden, trof mij de schoonheid en wijsheid van deze Traditionele Geneeswijze. Sindsdien heb ik de passie om te begrijpen wat er gebeurt bij het prikken met naalden. Binnen de vereniging sta ik dan ook bekend als degene met de wetenschappelijke kijk.
Vanaf mei 2006 ben ik actief in de afdeling PR van de NVA; in 2014 heb ik het initiatief genomen tot de vorming van het Kenniscentrum Acupunctuur. Ik vind het belangrijk dat we als beroepsgroep kritisch blijven kijken naar ons eigen kunnen. En moeten vernieuwen waar het nodig is. Als PR-voorzitter hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een verantwoorde profilering van ons vak.


Joop van de Pol – voorzitter afdeling Onderwijs en Wetenschap (1950)
Na de studie geneeskunde werkte ik als arts-assistent chirurgie en vervolgens – tot 1995 – in de eerstelijns gezondheidszorg. Tevens was ik destijds als medisch coördinator werkzaam bij de polikliniek van de acupunctuuropleiding The Anglo-Dutch Institute for Oriental Medicine. Vanaf 1985 werk ik met acupunctuur en vanaf 2001 combineer ik een behandeling vaak met bioresonantie.
Het is al weer 15 jaar geleden dat ik toetrad tot de afdeling Onderwijs en Wetenschap (O&W), waarvan de belangrijkste taken zijn de erkenning van acupunctuuropleidingen, de aanname van leden en de nascholing. Door kaderlid te zijn, wil ik mijn bijdrage leveren om de acupunctuur meer te integreren in de reguliere gezondheidszorg.


Wilma van Maarschalkerweerd – voorzitter afdeling Gedrag en Welzijn (1957)
Na de Academie voor Natuurgeneeskunde studeerde ik acupunctuur en Chinese kruiden en was ik in 1997 medeoprichter van een maatschap voor complementaire geneeskunde in Huizen. De patiënt meer bewust maken van het samenspel tussen lichaam en geest vind ik een boeiend aspect van ons vak.
Vanaf 2001 ben ik verbonden aan afdeling Gedrag en Welzijn (G&W), sinds 2004 als voorzitter. Ons werkterrein (reglementen en wetgeving, vraag-en klachtbehandeling, ethische zaken) is niet eenvoudig maar het blijft een uitdaging welzijn en gedrag van de leden en van de NVA in harmonie te houden. Het hebben en handhaven van spelregels is noodzakelijk om de kwaliteit van de beroepsuitoefening en daarmee het welzijn van de patiënt te bevorderen.


Sandra Mars – voorzitter afdeling Redactie (1971)
Na mijn opleiding aan het Nederlands College voor Natuurgeneeskunde ben ik acupunctuur en Chinese kruiden gaan studeren aan de EUTCM, waar ik in 1998 afstudeerde. Vanaf die tijd heb ik een drukke praktijk in Naarden, nu naast mijn gezin met drie kinderen. Sinds 2009 ben ik actief bij de NVA, en binnen de afdeling Redactie verantwoordelijk voor de Huang Ti .

De TCM is een vak in ontwikkeling en vooral als complementaire therapie kunnen wij een goede bijdrage leveren voor patiënten. Dit is goed mogelijk als wij kritisch blijven kijken naar onze mogelijkheden binnen de westerse geneeskunde. Als hoofdredacteur van de Huang Ti heb ik de uitdaging op mij genomen om samen met mijn mederedacteuren inhoudelijk een inspirerend blad samen te stellen en om de ontwikkelingen van de acupunctuur kritisch te blijven volgen.

Blog

 • Adobestock_62406830

  Ook in Amerika acupunctuurpatiënt dik tevreden

  Recent Amerikaans onderzoek onder 89.000 (!) acupunctuurpatiënten laat zien dat zij bovengemiddeld tevreden zijn over zowel de behandeling als de acupuncturist. Net als in Nederland, zo blijkt.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Dollarphotoclub_43358000

  Hoe blijf ik van die sigaret af?

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Chse5nhwwaaxxdi

  De overgang

  De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke ...

  Lees meer

Blog