Historie Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

De Nederlandse Werkgroep voor (natuurgeneeskundig) Praktizijns NWP haalde in 1972 de activiteit van de Britse Acupunctuurvereniging BAcC naar Nederland. Zij richtte de eerste acupunctuurschool in Nederland op, de Anglo-Dutch College of Acupuncture, en tevens de eerste polikliniek voor acupunctuur in Overveen. De filosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde was de basis van de lessen op deze opleiding.

In 1977 richtten studenten van de Anglo-Dutch College of Acupuncture en van de acupunctuuropleiding Pakua, allen fysiotherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur NVA op.

Een bevriend jurist van één van de oprichters werd gevraagd het opstellen van de Statuten en eerste reglementen op zich te nemen bij de oprichting van de NVA. Dit was het begin van bijna 40 jaar betrokkenheid van deze jurist, de heer Monty Kraaijeveld bij het wel en wee van de NVA. Hij overleed op 30 maart 2015, nog steeds actief als voorzitter van tuchtcollege van de NVA.

De NVA heeft twee ereleden, de heer Hittjo Hummelen en de heer Harm Elsinga. Beiden hebben zich als voorzitter van de NVA buitengewoon ingezet voor de NVA.

Blog

 • Adobestock_62406830

  Ook in Amerika acupunctuurpatiënt dik tevreden

  Recent Amerikaans onderzoek onder 89.000 (!) acupunctuurpatiënten laat zien dat zij bovengemiddeld tevreden zijn over zowel de behandeling als de acupuncturist. Net als in Nederland, zo blijkt.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Blog_detox

  Vasten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

  Moderne detox-kuren zijn vooral gericht op ontgiften.Heel belangrijk natuurlijk. Maar het opbouwen van energie is net zo belangrijk!

  Lees meer
 • Chse5nhwwaaxxdi

  De overgang

  De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke ...

  Lees meer

Blog