niets is minder waar.

Er is geen enkele ziekte die de mens zo treft in zijn totaliteit als kanker. Het vertrouwen in zichzelf, eigen lichaam en toekomst is vaak beschadigd. Er is een verlangen om breder naar gezondheid en betekenis van het leven te kijken.
Met een toename van 36% in het aantal nieuwe kankerpatiënten de afgelopen 10 jaar vormt kanker één van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg. Een vragenlijst, ingevuld door 956 kankerpatiënten in 14 landen, laat zien dat 35,9% van de kankerpatiënten gebruik maakt van enige vorm van CAM, Complementary and Alternative Medicine. In Nederland ligt dit percentage vermoedelijk hoger. Verlichting van bijwerkingen, fysieke en psychische ondersteuning, het onderhouden van een actieve copingstrategie en behouden van een positieve instelling vormen redenen voor het zoeken van ondersteuning bij een CAM therapeut.

De TCM neemt een prominente plaats in binnen het CAM veld. TCM is onderdeel geworden van klinieken voor integratieve geneeskunde, veel TCM therapeuten begeleiden inmiddels kankerpatiënten en er is een bewezen effect op misselijkheid en braken ten gevolge van chemotherapie.

Tijdens dit Jubileumcongres staat de patiënt centraal. Aandacht voor de psychologie van de kankerpatiënt, de behoeften die hier uit voortvloeien, zowel voor de reguliere als voor de complementaire geneeswijzen. Praktische informatie die direct toepasbaar is in uw praktijk. Wetenschappelijke inzichten en kennis vanuit de klassiekers geven antwoorden op de vraag:

TCM en oncologie – wat kunt u betekenen voor uw patiënt?

Blog

 • Adobestock_62406830

  Ook in Amerika acupunctuurpatiënt dik tevreden

  Recent Amerikaans onderzoek onder 89.000 (!) acupunctuurpatiënten laat zien dat zij bovengemiddeld tevreden zijn over zowel de behandeling als de acupuncturist. Net als in Nederland, zo blijkt.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Blog_detox

  Vasten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

  Moderne detox-kuren zijn vooral gericht op ontgiften.Heel belangrijk natuurlijk. Maar het opbouwen van energie is net zo belangrijk!

  Lees meer
 • Chse5nhwwaaxxdi

  De overgang

  De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke ...

  Lees meer

Blog