niets is minder waar.

Er is geen enkele ziekte die de mens zo treft in zijn totaliteit als kanker. Het vertrouwen in zichzelf, eigen lichaam en toekomst is vaak beschadigd. Er is een verlangen om breder naar gezondheid en betekenis van het leven te kijken.
Met een toename van 36% in het aantal nieuwe kankerpatiënten de afgelopen 10 jaar vormt kanker één van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg. Een vragenlijst, ingevuld door 956 kankerpatiënten in 14 landen, laat zien dat 35,9% van de kankerpatiënten gebruik maakt van enige vorm van CAM, Complementary and Alternative Medicine. In Nederland ligt dit percentage vermoedelijk hoger. Verlichting van bijwerkingen, fysieke en psychische ondersteuning, het onderhouden van een actieve copingstrategie en behouden van een positieve instelling vormen redenen voor het zoeken van ondersteuning bij een CAM therapeut.

De TCM neemt een prominente plaats in binnen het CAM veld. TCM is onderdeel geworden van klinieken voor integratieve geneeskunde, veel TCM therapeuten begeleiden inmiddels kankerpatiënten en er is een bewezen effect op misselijkheid en braken ten gevolge van chemotherapie.

Tijdens dit Jubileumcongres staat de patiënt centraal. Aandacht voor de psychologie van de kankerpatiënt, de behoeften die hier uit voortvloeien, zowel voor de reguliere als voor de complementaire geneeswijzen. Praktische informatie die direct toepasbaar is in uw praktijk. Wetenschappelijke inzichten en kennis vanuit de klassiekers geven antwoorden op de vraag:

TCM en oncologie – wat kunt u betekenen voor uw patiënt?

Blog

 • Shareable_cover_longen

  Mediacampagne Lucht & Longen

  Het Longfonds brengt via De Telegraaf-bijlage Mijn Lichaam een special met deze titel, Lucht & Longen. De NVA sponsort de uitgave met een halve pagina over wat acupunctuur kan betekenen bij longproblemen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Long_7_-_being_different

  Gebroken reeks

  ofwel Long 7- Lie Que

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-08-08_zomer_deel_3

  Ik ga op reis en neem mee … de TCG (3)

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog