Acupuncturisten & Cliënten aan het woord tijdens de Week van de acupunctuur 2023

Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Het stellen van de diagnose

De acupuncturist besteedt veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Dat is belangrijke informatie maar voor de acupuncturist is het niet genoeg. Omdat hij lichaam en geest als één geheel ziet, is hij op zoek naar aanvullende informatie. Hij zal u allerlei vragen stellen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het stellen van de juiste diagnose bestaat uit vier delen die hieronder nader uitgelegd worden; het gesprek, aandachtig kijken, de tongdiagnose en de polsdiagnose.

Het gesprek
Als u voor de eerste keer bij een acupuncturist komt, praat hij uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, vraagt hij naar het verloop van uw menstruatie-cyclus. Ook wil de acupuncturist dingen weten over uw dagindeling, uw werkzaamheden en uw humeur. En of u een ochtend- of een avondmens bent. Deze brede invalshoek geeft de acupuncturist een goed beeld van uw dagelijkse functioneren. En daaruit kan hij afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

Aandachtig kijken
Door aandachtig naar u te kijken, komt de acupuncturist ook veel te weten over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Zo vertellen uw lichaamstaal en –houding veel over hoe u zich voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels bieden een schat aan informatie over uw energiebalans

De tongdiagnose
Uw tong geeft veel informatie over uw gezondheid. De acupuncturist kijkt of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op uw tong? Wat is de vorm van uw tong en hoe is de vochtigheid?

De polsdiagnose
Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een heel belangrijke
manier om tot een diagnose te komen. Dat gaat wat verder dan ‘even de
pols voelen’. Bij elk polsgewricht voelt hij op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.