Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Het stellen van de diagnose

De acupuncturist besteedt veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose. De meeste mensen kunnen hun klacht duidelijk benoemen. Dat is belangrijke informatie, maar voor de acupuncturist is het niet genoeg. Omdat hij lichaam en geest als één geheel ziet, is hij op zoek naar aanvullende informatie. Hij zal allerlei vragen stellen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het stellen van de juiste diagnose bestaat uit vier delen die hieronder nader uitgelegd worden; het gesprek, aandachtig kijken, de tongdiagnose en de polsdiagnose.

Het gesprek
Als je voor de eerste keer bij een acupuncturist komt, praat hij uitgebreid met je over jouw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals jouw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als je een vrouw bent, vraagt hij naar het verloop van je menstruatiecyclus. Ook wil de acupuncturist dingen weten over jouw dagindeling, werkzaamheden en humeur. En of je een ochtend- of een avondmens bent. Deze brede invalshoek geeft de acupuncturist een goed beeld van je dagelijkse functioneren. En daaruit kan hij afleiden hoe het is gesteld met jouw energiebalans.

Aandachtig kijken
Door aandachtig naar je te kijken, komt de acupuncturist ook veel te weten over jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Zo vertellen je lichaamstaal en –houding veel over hoe je je voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van de huid, de tekening in je gezicht en de conditie van je haar en nagels bieden een schat aan informatie over jouw energiebalans

De tongdiagnose
Jouw tong geeft veel informatie over je gezondheid. De acupuncturist kijkt of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van je tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op jouw tong? Wat is de vorm van de tong en hoe is de vochtigheid?

De polsdiagnose
Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een heel belangrijke
manier om tot een diagnose te komen. Dat gaat wat verder dan ‘even de
pols voelen’. Bij elk polsgewricht voelt hij op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.