Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Dry Needling

Dry Needling

Steeds meer mensen maken voor het eerst kennis met acupunctuurnaalden bij een fysiotherapeut. Een zorgelijke ontwikkeling, maar daarover straks meer.

Wat is dry Needling?

De behandeling met naalden die een fysiotherapeut toepast, wordt dry needling genoemd. Andere benamingen zijn triggerpointacupunctuur, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS). Dry needling wordt gebuikt om pijnlijke punten (verdikkingen) in de spieren te behandelen. De naald wordt in het pijnpunt geprikt.

Dry Needling kan heftig zijn
Bij dry needling kan het gevoel erg intens zijn, vaak heftiger dan het naaldgevoel bij ‘gewone’ acupunctuur. Soms is het zo heftig dat je zweterig of onwel wordt. Na de behandeling heb je vaak een strak en pijnlijk gevoel in de spier dat één of twee dagen kan aanhouden.

Traditionele Chinese Geneeskunde
Pijnlijke punten in de spieren heten in de Traditionele Chinese Geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald: ‘dáár is het, daar doet het pijn!’ Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

Wanneer je geen dry needling moet toepassen

Een goed opgeleide acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten maar ook naar jouw gehele gezondheid en energiehuishouding. Dat is belangrijk want soms is dry needling te heftig en dus niet verantwoord, bijvoorbeeld als je energieniveau erg laag is. Dan is een zachtere techniek nodig en moet eerst de energie worden opgebouwd. Omdat een fysiotherapeut niet is opgeleid in de Traditionele Chinese Geneeskunde waarvan dry needling is afgeleid, kan hij jouw gesteldheid niet op deze manier beoordelen.

Voor de behandeling van pijnpunten met acupunctuurnaalden bent je bij een goed opgeleide acupuncturist aan het juiste adres. Hij doet dit op verantwoorde en veilige wijze, met oog voor meer dan de pijnpunten alleen.