Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Moxa

Moxa

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Bijvoet is een kruid dat al duizenden jaren overal ter wereld wordt gebruikt vanwege de heilzame, verwarmende werking. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt moxatherapie ingezet tijdens een acupunctuurbehandeling. De acupunctuurpunten worden met moxa verwarmd zodat energie en warmte op die punten worden toegevoegd. Energie gaat weer stromen. De acupuncturist kan hiervoor kiezen als er pijn is door stagnatie of als er teveel koude is.

Moxatherapie

Bij Moxatherapie wordt de moxa altijd verwarmd. Het spreekt voor zich dat de acupuncturist hier zorgvuldig mee omgaat. Hij past moxa toe met aandacht voor wat jij ervaart. Er zijn verschillende manieren waarop moxa kan worden ingezet.

De Moxa stick

Een moxa stick is een dikke sigaar die smeult terwijl hij boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. Uiteraard raakt de sigaar de huid niet. Vrouwen met een baby in stuitligging kennen de moxa stick misschien wel. Dagelijks de buitenhoek van de nagels van beide kleine tenen met moxa verwarmen kan het kindje aanzetten tot draaien. Ga daarvoor altijd naar een goed opgeleide acupuncturist en overleg met je verloskundige of arts.

Moxa op de naald

Dit is een methode waarbij een stukje van een dunne moxa sigaar over de acupunctuurnaald wordt geschoven en aangestoken. De warmte wordt via de naald diep in de huid of spier gebracht. Ook hier raakt de moxa de huid niet.

Bolletje Moxa

Soms wordt een klein bolletje moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra jij de warmte begint te voelen, neemt de acupuncturist met een snelle beweging het bolletje weg.

Moxa lamp

Wie geen zin heeft in de rook van het smeulende kruid kan een moxa lamp gebruiken. Daarmee kan een hele zone diep worden verwarmd.