Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Moxa

Moxa

Moxa
Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris).
Bij een behandeling met moxa worden de acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt warmte en energie toegevoegd op die punten en wordt energie in beweging gezet. De acupuncturist kan hiervoor kiezen als er pijn is door stagnatie, als er te weinig warmte is of teveel koude.

Het spreekt voor zich dat uw acupuncturist zorgvuldig met moxa omgaat. Hij past moxa toe met aandacht voor wat u ervaart. Er zijn verschillende manieren om moxa toe te passen.

De moxastick
is een dikke sigaar die heel langzaam opsmeult en die boven de huid heen en weer of naar een punt toe wordt bewogen. De moxa raakt de huid niet aan. Vrouwen die een baby in stuitligging hebben gehad kennen de moxastick wellicht. Dagelijks de buitenhoek van beide kleineteennagels met moxa verwarmen kan het kindje aanzetten tot draaien. Ga daarvoor altijd naar een goed opgeleide acupuncturist en overleg met verloskundige of arts.

Moxa op de naald

is een methode, waarbij korte stukjes van een dunnere moxasigaar over de naald worden geschoven en aangestoken. De warmte wordt door de naald diep in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid raakt.

Losse moxa
Bij sommige vormen van acupunctuur worden heel kleine bolletjes moxa direct op de huid gelegd en aangestoken. Zodra de patiënt de warmte voelt neemt de acupuncturist met een snelle beweging het korreltje weg.

Moxalamp
Wie geen zin heeft in de rook (want roken doet het) kan een moxalamp gebruiken. Daarmee kan een hele zone diep verwarmd worden.