Het bestuur

Het kernbestuur (KB) is de afdeling binnen de vereniging die belast is met het dagelijks bestuur. De KB-leden zijn:


Harm Elsinga - voorzitter (1959)
Geboren te Den Haag. Getrouwd, zes kinderen.
Na de studie fysiotherapie in Amsterdam heb ik verschillende opleidingen en stages acupunctuur gevolgd in Europa en China.
Ik ben eigenaar van drie praktijken fysiotherapie in Amsterdam en een TCM-praktijk in Hilversum. De afgelopen jaren was ik tevens actief als gastdocent aan HBO-instellingen en organisator van cursussen en congressen. Mountainbiken, sportschieten, culinaire en artistieke afleiding houden mij fit. Mijn culturele en zakelijke betrokkenheid bij het land China zorgen voor de nodige variatie. Van 2000 tot 2014 ben ik voorzitter van de NVA geweest, een veeleisende taak. In oktober 2016 werd ik voorzitter ad interim vanwege het terugtreden van de gekozen voorzitter Coquita van der Harst (2014-oktober 2016); op 8 april 2017 vond officiële aanstelling door de Ledenvergadering plaats. Ik ben trots op onze stabiele en actieve club.
Een belangrijke doelstelling van de vereniging is een toenemende toepassing en integratie van TCM in Nederland. Persoonlijk blijf ik mij inzetten om de acupunctuur, kruiden en tuina namens de NVA zo sterk mogelijk te positioneren bij patiënten, zorgverzekeraars en overheid.


Gilles Stoop – penningmeester
(1969)
Sinds de start in 1998 van mijn praktijk ben ik fulltime werkzaam als acupuncturist. Samen met mijn vrouw Yuhsin Chung en onze medewerkers werk ik vanuit onze praktijken in Utrecht en Rotterdam-Hoogvliet. Sinds ik op mijn 17e wist dat ik acupuncturist wilde worden waren al mijn opleidingen en stages hierop gericht. Na mijn studie Traditionele Chinese Geneeskunde en gedurende mijn hele loopbaan liep ik meerdere langdurige stages in China. Naast acupuncturist ben ik gediplomeerd herbalist en docent aan acupunctuuropleiding TCMA. Vanaf 1998 ben ik lid van de NVA. Ik was actief in diverse commissies en in het bestuur als voorzitter van de afdeling PR. Als penningmeester zet ik mij graag in voor een financieel gezonde NVA. Maar ook voor een beroepsvereniging die vernieuwt, acupunctuur goed op de kaart zet, leden bindt en bijdraagt aan de professionaliteit van de acupuncturist. Meer weten? Klik hier.


Joke Bik-Nowee - secretaris (1962)
Na de opleiding fysiotherapie ben ik acupunctuur gaan studeren aan de EUTCM. Tegenwoordig werk ik voornamelijk met Toyohari, Japanse stijl acupunctuur. Daarvoor bezoek ik regelmatig workshops wereldwijd, ook in Japan, hetgeen steeds weer een bijzondere ervaring is. Ik geef tevens les op dit gebied. Voor de NVA heb ik door de jaren heen diverse functies bekleed, in afdeling Gedrag & Welzijn, als afgevaardigde naar de Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB) en in het College van Toezicht NVA. Secretaris van het Kernbestuur zijn is een nieuwe uitdaging, die naadloos aansluit op mijn doorlopende betrokkenheid bij de NVA. Ik heb namens de NVA zitting in het bestuur van de KAB-koepel en de KAB-geschilleninstantie.

Johanna Biemans – vicevoorzitter (1961)
In het dagelijkse leven werk ik als acupuncturiste, fysiotherapeute en klinisch epidemiologe. Al tijdens mijn opleiding acupunctuur, zo'n 25 jaar geleden, trof mij de schoonheid en wijsheid van deze Traditionele Geneeswijze. Sindsdien heb ik de passie om te begrijpen wat er gebeurt bij het prikken met naalden. Binnen de vereniging sta ik dan ook bekend
als degene met de wetenschappelijke kijk. In mei 2006 werd ik kaderlid in afdeling PR van de NVA; in 2014 heb ik het initiatief genomen tot de vorming van het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur. Ik vind het belangrijk dat we als beroepsgroep kritisch blijven kijken naar ons eigen kunnen. En moeten vernieuwen waar het nodig is. Op 8 april 2017 maakte ik de overstap naar het Kernbestuur van de NVA, in de functie van vicevoorzitter. Ik ben al enige jaren actief binnen de ETCMA, de Europese koepelorganisatie, waarvan ik eind maart vicevoorzitter werd.

Het bestuur, dat o.a. de jaarlijkse ledenvergadering voorbereidt, wordt gevormd door het kernbestuur en de voorzitters van de overige afdelingen. De voorzitters van de overige afdelingen zijn:


Joop van de Pol – voorzitter afdeling Onderwijs en Wetenschap (1950)
Na de studie geneeskunde werkte ik als arts-assistent chirurgie en vervolgens – tot 1995 – in de eerstelijns gezondheidszorg. Tevens was ik destijds als medisch coördinator werkzaam bij de polikliniek van de acupunctuuropleiding The Anglo-Dutch Institute for Oriental Medicine. Vanaf 1985 werk ik met acupunctuur en vanaf 2001 combineer ik een behandeling vaak met bioresonantie.
Het is al weer 15 jaar geleden dat ik toetrad tot de afdeling Onderwijs en Wetenschap (O&W), waarvan de belangrijkste taken zijn de erkenning van acupunctuuropleidingen, de aanname van leden en de nascholing. Door kaderlid te zijn, wil ik mijn bijdrage leveren om de acupunctuur meer te integreren in de reguliere gezondheidszorg.


Wilma van Maarschalkerweerd – voorzitter afdeling Gedrag en Welzijn (1957)
Na de Academie voor Natuurgeneeskunde studeerde ik acupunctuur en Chinese kruiden en was ik in 1997 medeoprichter van een maatschap voor complementaire geneeskunde in Huizen. De patiënt meer bewust maken van het samenspel tussen lichaam en geest vind ik een boeiend aspect van ons vak. Begin 2016 heb ik om gezondheidsredenen mijn praktijk gesloten.
Vanaf 2001 ben ik verbonden aan afdeling Gedrag en Welzijn (G&W), sinds 2004 als voorzitter. Ons werkterrein (reglementen en wetgeving, vraag- en klachtbehandeling, ethische zaken) is niet eenvoudig maar het blijft een uitdaging welzijn en gedrag van de leden en van de NVA in harmonie te houden. Het hebben en handhaven van spelregels is noodzakelijk om de kwaliteit van de beroepsuitoefening en daarmee het welzijn van de patiënt te bevorderen. Meer weten? Klik hier.


Sandra Mars – voorzitter afdeling Communicatie (Redactie) (1971)
Na mijn opleiding aan het Nederlands College voor Natuurgeneeskunde ben ik acupunctuur en Chinese kruiden gaan studeren aan de EUTCM, waar ik in 1998 afstudeerde. Vanaf die tijd heb ik een drukke praktijk in Naarden, nu naast mijn gezin met drie kinderen. Sinds 2009 ben ik actief bij de NVA, en binnen de afdeling Redactie verantwoordelijk voor de Huang Ti .
De TCM is een vak in ontwikkeling en vooral als complementaire therapie kunnen wij een goede bijdrage leveren voor patiënten. Dit is goed mogelijk als wij kritisch blijven kijken naar onze mogelijkheden binnen de westerse geneeskunde. Als hoofdredacteur van de Huang Ti heb ik de uitdaging op mij genomen om samen met mijn mederedacteuren inhoudelijk een inspirerend blad samen te stellen en om de ontwikkelingen van de acupunctuur kritisch te blijven volgen.


Koos van Kooten - voorzitter afdeling Nascholing (1965)
In 1993 studeerde ik af als arts en in 1998 als acupuncturist en Chinees kruidengeneeskundige. Sindsdien werk ik in een eigen praktijk in Utrecht. In mijn werk, dat ik omschrijf als 'acupunctuur met aandacht' ondersteun ik met name mensen in veranderings- en helingsprocessen, dit zonder de lichamelijke en psychische klachten en verschijnselen of de medische achtergrond van deze klachten uit het oog te verliezen. Ik geef nascholing aan acupuncturisten. Binnen de NVA ben ik sinds 2000 voorzitter van de Nascholingscommissie, begin 2017 is dit Afdeling Nascholing geworden. Onze taak is aangeboden nascholing beoordelen en zo mogelijk accrediteren, zodat NVA-leden dankzij een hoogwaardig nascholingsaanbod hun vakkennis op peil kunnen houden en kunnen verhogen. Dit betreft zowel vakinhoudelijke als westers medische kennis. Daarnaast beoordelen wij verzoeken van leden om uitstel of vermindering van de nascholingsverplichting wegens zwaarwegende persoonlijke omstandigheden. Meer weten? Klik hier.

Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2014-10-08_herfstdip

  Warm eten tegen een winterdip

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog