Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Het bestuur

Het bestuur wordt gevormd door het kernbestuur en de voorzitters van de overige vier afdelingen. De bestuursleden zijn:

Harm Elsinga 
voorzitter Kernbestuur (1959)

Na mijn studie fysiotherapie in Amsterdam heb ik verschillende opleidingen en stages acupunctuur gevolgd in Europa en China.

Het bestuur

Ik ben eigenaar van een TCM-praktijk in Hilversum. De afgelopen jaren was ik tevens actief als gastdocent aan HBO-instellingen en organisator van cursussen en congressen. Mountainbiken, sportschieten, culinaire en artistieke afleiding houden mij fit. 
Mijn culturele en zakelijke betrokkenheid bij het land China zorgen voor de nodige variatie. Van 2000 tot 2014 ben ik voorzitter van de NVA geweest, een veeleisende taak. In oktober 2016 werd ik voorzitter ad interim vanwege het terugtreden van de gekozen voorzitter Coquita van der Harst (2014-oktober 2016); op 8 april 2017 vond officiële aanstelling door de Ledenvergadering plaats. 
Ik ben trots op onze stabiele en actieve club. Een belangrijke doelstelling van de vereniging is een toenemende toepassing en integratie van TCM in Nederland. 
Persoonlijk blijf ik mij inzetten om acupunctuur, kruiden en tuina namens de NVA zo sterk mogelijk te positioneren bij patiënten, zorgverzekeraars en overheid.

Johanna Biemans  
vicevoorzitter Kernbestuur (1961)

Al tijdens mijn opleiding acupunctuur, zo'n 25 jaar geleden, trof mij de schoonheid en wijsheid van deze Traditionele Geneeswijze.

Het bestuur

Sindsdien heb ik de passie om te begrijpen wat er gebeurt bij het prikken met naalden. In het dagelijkse leven werk ik als acupuncturist, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog. Binnen de vereniging sta ik dan ook bekend als degene met de wetenschappelijke kijk. Voor Nederland ben ik ambassadeur van de internationale en ambitieuze SAR, the Society of Acupuncture Research, een unieke positie.
In mei 2006 werd ik kaderlid in afdeling PR van de NVA; in 2014 heb ik het initiatief genomen tot de vorming van het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur. Ik vind het belangrijk dat we als beroepsgroep kritisch blijven kijken naar ons eigen kunnen. En moeten vernieuwen waar het nodig is. Op 8 april 2017 maakte ik de overstap naar het Kernbestuur van de NVA, in de functie van vicevoorzitter. Ik ben jaren actief geweest binnen de ETCMA, de Europese koepelorganisatie, waarvan ik eind maart 2018 vicevoorzitter werd. Begin 2023 trad ik af; ik blijf de contacten met de ETCMA voorlopig vormgeven.

Helen van Langeveld-Peters
voorzitter afdeling Gedrag en Welzijn (1962)

Na 20 jaar bij grote multinationals gewerkt te hebben kwam ik op het pad van de acupunctuur, na een serieus zelfonderzoek naar wat voor mij nu echt belangrijk was.

Het bestuur

Wat is het een geweldig vak, met veel mogelijkheden om cliënten in je praktijk te begeleiden naar herstel binnen hun eigen kader van mogelijkheden. Aan het begin van mijn opleiding ben ik ook direct begonnen met oncologie-opleidingen binnen TCM en WM. Een pittige maar zeer waardevolle aanvulling in mijn dagelijkse praktijk. Sinds de start van mijn TCM-traject wilde ik lid van de NVA worden en zelf ook iets bijdragen aan het werk van de vereniging. Die mogelijkheid deed zich voor met extra bijscholing, weer heerlijk ondergedompeld in mooie extra’s ter verrijking. Na afronding daarvan had ik tijd voor een taak binnen de NVA.  Voorzichtig gestart in de kascommissie werd ik vervolgens lid van afdeling G&W, een gepaste afdeling vanuit mijn voorliefde om zowel binnen ons vakgebied als daarbuiten dingen te onderzoeken en uit te zoeken. Veel tijd om op de achterbank te zitten en mee te kijken was er uiteindelijk niet, maar met het enthousiasme en de know-how van het G&W team en ondersteuning vanuit het secretariaat durf ik deze functie binnen G&W en bestuur aan.

Koos van Kooten 
voorzitter afdeling Onderwijs
en Wetenschap (1965)


In 1993 studeerde ik af als arts en in 1998 als acupuncturist en Chinees kruidengeneeskundige. Sindsdien werk ik in een eigen praktijk in Utrecht en Arnhem.

Het bestuur

In mijn werk, dat ik omschrijf als 'acupunctuur met aandacht' ondersteun ik met name mensen in veranderings- en helingsprocessen, dit zonder de lichamelijke en psychische klachten en verschijnselen of de medische achtergrond van deze klachten uit het oog te verliezen. Ik geef nascholing aan acupuncturisten.
Binnen de NVA ben ik sinds 2000 voorzitter van de Nascholingscommissie, vanaf 2017 Afdeling Nascholing. Vanaf 1 januari 2019 ben ik voorzitter van Afdeling Onderwijs & Wetenschap (O&W), waarvan de belangrijkste taken zijn de erkenning en kwaliteitscontrole van acupunctuuropleidingen, het toelatingsbeleid en aanname van leden. 

Barbara Jenner
voorzitter afdeling Nascholing (1970)

In 1987 zette ik voor het eerst voet op Chinese bodem en raakte gefascineerd door het land. Mijn internationale achtergrond heeft ervoor gezorgd dat ik in 1998 afstudeerde als politicoloog International Betrekkingen aan de UvA.

Het bestuur

Tijdens de vele bezoeken aan China ben ik in aanraking gekomen met Qi Gong, Tuina massage en de Chinese filosofie. Na mijn studie heb ik voor het FSC-keurmerk voor goed bosbeheer gewerkt en vervolgens vijf jaar met en voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Haarlem. Mijn fascinatie voor Chinese geneeskunde liet me niet meer los zodat ik in 2007 het roer omgooide en Chinese geneeskunde ben gaan studeren, naast mijn werk en twee jonge kinderen. In 2011 ben ik mijn praktijk tuina en acupunctuur gestart in Bloemendaal en later Haarlem.

In december 2018 ben ik overgestapt van de Zhong naar de NVA en al snel actief geworden als kaderlid bij de nascholingsafdeling. Aangezien de positie van voorzitter vrij kwam, ben ik sinds 2022 tevens bestuurslid geworden. In eerste instantie is het de taak van onze afdeling de kwaliteit van geaccrediteerde nascholingen te waarborgen, zodat NVA-leden hun vakkennis op peil kunnen houden en verbeteren. Daarnaast beoordelen we ook verzoeken van leden om uitstel van de nascholingsverplichting wegens zwaarwegende omstandigheden.  Op bestuursniveau is het mijn doel Chinese geneeskunde meer onder de aandacht te brengen, waar ik me de komende periode met veel plezier voor ga inzetten.