Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Tai Qi en Qi Gong

Vaak worden deze bewegingsvormen in één adem genoemd. Logisch, want ze lijken op elkaar: langzame, aandachtige bewegingen, balanceren van het ene been naar het andere, met soms een duwende of stotende beweging. Of ineens een snelle draai. Iedereen kent wel het beeld van een groep mensen die Tai Qi of Qi Gong beoefenen in een park.

Bewegen volgens Tai Qi en Qi Gong

Alles is altijd in beweging. Dat is een van de uitgangspunten van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Beweging betekent stroming en als de energie kan stromen, brengt dat gezondheid en welzijn. Beweging volgens de Tai Qi en Qi Gong betekent dat je heel bewust gaat werken met die energiestromen in je lichaam. Zo kun je je energie voeden, in beweging en in balans brengen en uiteindelijk beter benutten.

Het verschil tussen Tai Qi en Qi Gong
Hoewel Tai Qi en Qi Ging uiterlijk op elkaar lijken hebben ze een andere achtergrond. Ook is de beoefening anders. Van Qi Ging oefeningen wordt vaak gezegd dat de bewegingen eenvoudiger zijn. 

Wat is Tai Qi?

Tai Qi is voortgekomen uit de Qi Gong en ontwikkelde zich tot een zelfverdedigingskunst. Dat kun je aan sommige bewegingen nog goed zien. Het lijkt alsof de beoefenaars een aanval terugkaatsen of wegleiden. Geen verdediging met wapens, maar verdediging met de kracht van energie. Inmiddels draait Tai Qi niet meer om zelfverdediging. Het is een bewegingsvorm die gezondheid, focus en ontspanning brengt. De bewegingen zijn wat complexer dan bij Qi Gong.

Wat is Qi Gong?

Qi Gong bestaat langer dan Tai Qi. Het is niet gericht op de energie die van buiten komt, maar juist naar binnen gericht. Het werd van oudsher al beoefend om de doorstroming van levensenergie te stimuleren en op peil te houden. De bewegingen die horen bij Qi Gong oefeningen zijn eenvoudig en makkelijk aan te leren.

Wanneer Tai Qi en Qi Gong?

Sommige acupuncturisten geven les in (een van) beide. Ook kan de acupuncturist je het advies geven lessen te gaan volgen. Deze bewegingsvormen kunnen helpen bij uiteenlopende klachten. Daarnaast is het prettig en ontspannend om te doen en is de kans op blessures uitermate klein. Ook zonder advies van een acupuncturist kun je natuurlijk besluiten beoefenaar ervan te worden!