Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Vijf Elementen acupunctuur

De Vijf Elementen spelen een belangrijke rol in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Kort gezegd is de Vijf Elementenleer een systeem waarmee alles in onze wereld wordt geordend; elk verschijnsel is onder te brengen bij een van deze elementen. In een gezond systeem zijn alle elementen vertegenwoordigd en met elkaar in balans.

De Vijf Elementen

De elementen waarmee wordt gewerkt zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Bij elk element hoort een seizoen - het vijfde seizoen in de Traditionele Chinese Geneeskunde is de nazomer (aarde) - maar ook bepaalde organen en emoties. In ons lichaam en in ons voelen en denken zijn de Vijf Elementen daarom ook terug te vinden. Als je gezond bent en lekker in je vel zit, zijn de Vijf Elementen in jou in balans. Zodra er lichamelijke of psychische klachten ontstaan betekent dat dat er een disbalans is in één of meerdere elementen.

Hoe werkt het?

Deze disbalans kan leiden tot energieblokkades. De acupuncturist die werkt met de Vijf Elementen acupunctuur is erop gericht deze blokkades op te lossen. Tijdens het stellen van de diagnose kijkt hij daarom naar hoe de Vijf Elementen in jou functioneren. Daarbij kan hij de pols- en tongdiagnose gebruiken maar hij heeft ook veel aandacht voor hoe jij er emotioneel aan toe bent. De klank van je stem, de kleur van je huid en je houding zijn ook belangrijke bronnen van informatie voor hem.

Wanneer Vijf Elementen acupunctuur?

Deze vorm van acupunctuur kan worden ingezet bij allerlei klachten. Daarnaast is het zo dat de Vijf Elementen acupunctuur bij uitstek aandacht heeft voor de eenheid van lichaam en geest. Dat betekent dat het een goede behandelmethode kan zijn voor mensen die lichamelijk en/of emotioneel niet lekker in hun vel zitten.