Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur (ook wel auriculotherapie genoemd) is een vorm van acupunctuur waarbij kleine naaldjes alleen op punten in het oor worden geplaatst. Ooracupunctuur kan als behandeling op zichzelf staan maar kan ook binnen een acupunctuurbehandeling worden toegepast om deze te versterken.

Wat is ooracupunctuur?

In de oorschelp bevinden zich vele acupunctuurpunten die kunnen worden gebruikt in een klassieke acupunctuurbehandeling. Ooracupunctuur zoals die tegenwoordig wordt toegepast is echter een betrekkelijk moderne discipline en combineert inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde met de reflexzonetherapie. De oorschelp wordt daarbij gezien als een weerspiegeling van het lichaam in zijn geheel. Zo correspondeert het oorlelletje met het hoofd en de buitenste rand van het oor met de ruggengraat. Elk lichaamsdeel en elk orgaan zijn terug te vinden in de oorschelp. Het is als het ware een microsysteem dat een macrosysteem vertegenwoordigt. 

Ooracupunctuur voor ontwenningsverschijnselen en andere klachten

Van acupunctuur is algemeen bekend dat het goed kan helpen bij het stoppen met roken. De behandeling die daarvoor wordt toegepast is ooracupunctuur. Gebleken is namelijk dat juist bij verslavingen ooracupunctuur effectief is. Het neemt niet alleen de hunkering weg maar tempert ook de ontwenningsverschijnselen. Om deze reden – het wegnemen van de hunkering naar iets – kan ooracupunctuur eveneens een goede ondersteuning zijn voor mensen die willen afvallen. Het matigt de zin in eten.
Daarnaast is het een geschikte methode bij psychische of emotionele klachten. Maar ook (chronische) pijn en allergieën zijn vaak goed te behandelen met ooracupunctuur.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van de klacht worden kleine acupunctuurnaaldjes op het oor gezet. Deze blijven vijftien tot dertig minuten zitten. Vaak worden er daarna zogenoemde verblijfsnaaldjes geplaatst die de behandeling verlengen. Dit zijn kleine knopjes die ongeveer een week blijven zitten. De acupuncturist doet er een plakkertje overheen zodat je er gewoon mee kunt douchen en zwemmen.