Voeding en kruiden
Voeding en (keuken)kruiden vallen ook binnen de principes van yin en yang en de leer van de vijf elementen. Om te beginnen kan voeding warm of koud zijn van temperatuur. Warme thee voelt heel anders in je lijf dan een koude drank. Maar voedsel kan ook een verwarmend effect op het lichaam hebben. Dat noemen we yang voedsel. Voedsel met een verkoelend effect noemen we yin voedsel. Zo is komkommer van nature al verkoelend, ook op kamertemperatuur. Tussen de uitersten van warm en koud zit een hele variatie voedsel, van heet tot licht verwarmend, van matig tot sterk koelend.
Ook de manier van bereiden bepaalt of een product een yin of yang effect heeft. Gefrituurd voedsel wordt meer yang, terwijl kort verhit of rauw voedsel meer yin is. Dus de temperatuur én de natuur van het voedsel plus de bereidingswijze bepalen samen het effect op het lichaam.
Kruiden in het eten hebben een specifieke invloed op het energiegehalte van voeding. Gember en kaneel zijn verwarmend. Kurkuma (geelwortel) zet energie in beweging. Munt en groene thee verkoelen.
De keuze voor de juiste voeding is seizoen- en klimaatgebonden.
Zo is een heet en droog klimaat uitgesproken yang. Voor een goede voedingsbalans moeten mensen in deze streken veel yin-voedsel eten. Dat is voedsel dat van nature veel in deze gebieden voorkomt: ananas, meloen, sinaasappel, grapefruit en aubergine. Deze vruchten groeien in koude en natte streken (yin-klimaat) niet en moeten daar dus met mate worden gegeten. Het is geen toeval dat wij in de winter (yin-periode) graag yang-voedsel als stamppot en suddervlees eten. Yang-voedsel verwarmt en stimuleert. Het zet in beweging en bevordert de afweer. Yin-voedsel verkoelt, bevochtigt en versterkt.
Inzicht in de energie van voedselsoorten draagt bij aan een gezond voedingspatroon. Ook in de Chinese Kruidengeneeskunde spelen yin en yang en de vijf elementen een belangrijke rol.