Twee kruiden uitgelicht

Er zijn meerdere kruidenformules die ervoor kunnen zorgen dat u weer beter kunt functioneren. Twee zeer bekende kruiden zijn ginkgo biloba en zoethout. Meestal wordt zoethout voor de vrouw gebruikt en ginkgo biloba voor de man.

Zoethout, ideaal bij uitputting, bijvoorbeeld voor de jonge moeder

Zoethout stimuleert de vrouwelijke geslachtsklieren en is met name geschikt als de bijnieren uitgeput zijn. De bijnieren worden geprikkeld door stress (zowel psychisch als fysiek) en produceren als reactie daarop adrenaline en noradrenaline. Adrenaline zorgt voor een boost aan suikers om de energie te leveren die nodig is in crisissituaties. Het verhoogt de bloeddruk en jaagt het bloed naar hersenen en spieren zodat we aan de vlucht- of vechtreactie kunnen voldoen. Noradrenaline werkt ongeveer gelijk maar tempert de hartslag. Als het lichaam langdurig onder stress staat raken de bijnieren uitgeput. Gevolg is een chronisch moe en afgemat gevoel, toenemende neerslachtigheid en geïrriteerdheid. Ontspannen met seks staat dan niet meer op de wensenlijst. In dit geval kan de zoethoutwortel uitkomst bieden. Het bevat veel zetmeel en suiker hetgeen weer energie levert. Het versterkt de bijnieren. Omdat zoethout veel plantaardige oestrogenen bevat, reguleert het daarnaast de menstruatiecyclus. Een nadeel van zoethout is dat het niet bij een hoge bloeddruk gebruikt mag worden. Het zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer vocht vasthoudt.

Ginkgo biloba, ideaal voor de wat oudere minnaar

De Chinezen hebben de blaadjes en nootjes van de ginkgo biloba boom eeuwenlang gebruikt voor het verhogen van de seksuele vitaliteit en voor longevity, een lang leven. Onderzoekers hebben bevestigd wat de Chinezen al eeuwen zeiden: langdurige inname van ginkgo biloba zorgt voor opmerkelijke fysieke effecten. Denk hierbij aan het verbeteren van de bloedstroom naar alle vitale organen zonder dat het de bloeddruk verhoogt. Ouderdom vermindert in het algemeen de bloedstroom in de hersenen, waardoor activiteit en geheugen achteruit gaan. Ginko biloba kan een positief effect hebben door een verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen.

Het verbetert ook de bloedstroom naar de geslachtsorganen. Dit is dus zeker bij oudere patiënten met een verminderd libido aan te raden. Dit middel wordt voor dit doel maandenlang ingenomen met capsules van 60 mg en vlak voor de seksuele activiteit een extra dosis van 120 mg om de bloedtoevoer naar de genitaliën snel te bevorderen. Een onderzoek, in 1989 gepubliceerd in The Journal of Urology, toonde dit acute effect aan.

Terug naar Seksualiteit, zo oud als de mensheid


Blog

 • Vruchtbaarheidsproblemen-folder_web

  Acupunctuur bij IVF in het nieuws

  De Volkskrant bracht afgelopen week een bericht over Australisch onderzoek bij IVF. 'Acupunctuur tijdens een IVF-behandeling leidt niet tot meer geboorten', kopt de VK. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het onderzoek is gedaan bij een relatief kleine groep vrouwen die allen drie standaardbehandelingen rondom de terugplaatsing kregen.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • Avondvierdaagse

  De avondvierdaagse

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese
  Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog