Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Chinese voedingsleer

Gezond eten is belangrijk. Iedereen weet inmiddels wel dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid. Daarnaast is iedereen het er ook over eens dat een gezond eetpatroon veel verse groenten en fruit bevat. Echter, zodra je dieper in het onderwerp duikt, wordt het al snel ingewikkeld. De één zweert bij een veganistisch eetpatroon terwijl de ander zijn heil zoekt in een paleodieet, wat zo ongeveer het tegenovergestelde lijkt te zijn.

Balans voor een goede energiestroom 
Waar het in de Chinese voedingsleer vooral om draait is de juiste balans in je eetpatroon. Voeding is een middel om jouw levensenergie (Qi) op peil te houden en goed te laten stromen. Simpel gezegd komt het erop neer dat je met behulp van de juiste voeding:

- Qi kunt sparen, door zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten.
- Qi kunt aanvullen, door de juiste, gezonde voeding te kiezen.
- Qi kunt laten stromen, door een goede balans tussen verkoelend en verwarmend voedsel aan te brengen.

Wat is gezonde voeding?

De Traditionele Chinese Geneeskunde is gericht op het individu. Dat betekent dat er geen ‘standaardbehandeling’ is van een klacht maar dat een acupuncturist altijd kijkt naar jou als uniek mens, met jouw specifieke gesteldheid, omstandigheden en klachten. Het is het totaalbeeld waarop hij de behandeling richt. Dit principe gaat ook op voor het eventuele voedingsadvies dat je krijgt. Het is helemaal toegespitst op jou en daarbij geldt: wat voor de één heilzaam is, kan de ander beter even laten staan.

Gezond eten volgens de vijf elementen
Hoe komt de acupuncturist via de Chinese voedingsleer tot een voedingsadvies?
De leer van de Vijf Elementen is daarbij een belangrijk instrument. Kort gezegd is dat een systeem waarmee alles in onze wereld wordt geordend; elk verschijnsel is onder te brengen bij een van deze elementen. In een gezond systeem zijn alle vijf elementen vertegenwoordigd en met elkaar in balans. Dat geldt dus ook voor ons voedingspatroon. De vijf elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water.

Samenhang 

Elk voedingsmiddel behoort tot één van de elementen. Door maaltijden samen te stellen waarin alle vijf elementen zijn vertegenwoordigd, zorg je ervoor dat alle organen goed worden ondersteund. Zo kan de acupuncturist een disbalans in jouw lichaam bijsturen met een voedingsadvies. Omdat alles met elkaar samenhangt kijkt hij daarbij ook naar welk seizoen het is en naar hoe het eten bereid moet worden. Gekookt voedsel (verwarmend) heeft een andere uitwerking op jouw energiehuishouding dan bijvoorbeeld rauwkost (verkoelend).

Gezond eten als levensstijl

Als je begrijpt wat het effect van verschillende voedingsmiddelen op je lichaam is, wordt gezond eten een logische keuze in plaats van een vreugdeloos streng dieet. Het wordt een nieuwe levensstijl.


Meer informatie