Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Chinese voedingsleer

De Chinese voedingsleer is, net als acupunctuur en kruidentherapie, onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde draait alles om het bereiken en behouden van een lichamelijke energiebalans. Het gaat om een balans in Qi, dat vrijelijk kan worden vertaald naar ‘levensenergie’. Qi kan vergeleken worden met warmte, oftewel een vuurtje, dat van binnen brandt. De Qi stroomt in een aaneengesloten keten van orgaan naar orgaan. Zo krijgt elk orgaan genoeg levensenergie, oftewel warmte, om zijn functie te vervullen.

Ieder mens wordt met een pakketje Qi geboren dat wordt opgeslagen in de Nieren. Wanneer de Qi is opgebruikt eindigt het leven. In de Traditionele Chinese Geneeskunde draait alles om Qi sparen, aanvullen en goed laten stromen.

Qi sparen door bepaalde dingen te vermijden zoals stress of het (zo min mogelijk) eten van bewerkt voedsel.
Qi aanvullen door de, voor u, juiste voeding te eten.
Qi goed laten stromen door een balans te vinden tussen koude (Yin) en warmte (Yang).

Elk voedingsmiddel behoort tot één van de 5 elementen, en heeft een Yin of Yang karakter. Door maaltijden samen te stellen waarin alle 5 elementen zijn vertegenwoordigd zorgt men dat alle organen evenwichtig worden ondersteund. Door te letten op de balans tussen Yin (koude) en Yang (warmte) zorgt men dat het vuurtje het lichaam niet ‘oververhit’ of ‘onderkoelt’.

Gezonde voeding is dus belangrijk binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde.
De acupuncturist kan daarom uw behandeling aanvullen met een (tijdelijk) voedingsadvies.

De acupunctuurbehandeling kan aardig teniet gedaan worden als uw lichaam dagelijks belast wordt met voeding die simpel gezegd niet goed voor u is. Met de uitleg van uw acupuncturist wordt het aanpassen van uw voedingspatroon eerder een logische keuze dan dat u iets moet of niet meer mag eten. 

Meer informatie