Acupuncturisten & Cliënten aan het woord tijdens de Week van de acupunctuur 2023

Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Acupunctuur en maag- en darmklachten

Acupunctuur en maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten komen erg vaak voor, maar liefst één op de vijf mensen heeft hier regelmatig last van. Als jij ook tot deze groep behoort, dan weet je hoe vervelend dat kan zijn.
De maag en darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringssysteem en door overgevoeligheid voor bepaald voedsel, ongezond eten, roken, alcoholgebruik of door een van de vele andere oorzaken, kun je maag- of darmklachten ervaren. Wist je dat acupunctuur in veel gevallen goed kan helpen om hiervan af te komen?

Prikkelbare of spastische darm
Een veelvoorkomende kwaal is de prikkelbare of spastische darm. In je dikke darm zitten zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren van je darmen samentrekken, zodat voedselresten door je darmen worden vervoerd. Als je last hebt van een prikkelbare darm, dan zijn deze zenuwen overgevoelig voor bepaalde etenswaren. Heb je daarbij ook krampen, dan wordt dat een spastische darm genoemd. Meestal krijg je na het eten van specifieke producten de volgende symptomen; een opgeblazen gevoel, diarree (of juist obstipatie), winderigheid en buikpijn. Niet iedereen die kampt met een prikkelbare of spastische darm krijgt overigens last van dezelfde voedingsmiddelen, dit verschilt per persoon.

Brandend maagzuur, maagpijn en een opgeblazen gevoel
Ook van je maag kun je flink last hebben, bijvoorbeeld als je brandend maagzuur hebt. Meestal ligt de oorzaak van deze kwaal bij te veel of onregelmatig eten. Maar ook alcoholgebruik, veel koud voedsel en roken belemmeren een optimale werking van je maag. Misselijkheid, maagpijn, oprispingen en een opgeblazen gevoel zijn andere maagklachten die vaak voorkomen.

Acupunctuur brengt balans in je maag en darmen

Maag- en darmklachten zijn goed te behandelen met acupunctuur. Naast het opheffen van lokale energieblokkades in je maag of darmen, zal de acupuncturist zich focussen op het goed functioneren van je spijsvertering. De energie van de spijsvertering moet, volgens de Chinese geneeskunde, naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans stijgt deze energie. De acupuncturist brengt dit weer in balans.

Acupunctuur, voedingsadvies, massage en kruiden

Zodra de energie van de spijsvertering weer in evenwicht is, merk je al snel dat klachten als oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid afnemen. Daarnaast kan de acupuncturist de behandeling aanvullen met een voedingsadvies, massage of kruidentherapie om jouw maag en darmen te ondersteunen.

Tijd voor jou

Loop je regelmatig rond met maag- en darmklachten? Neem dan eens contact op met een acupuncturist. Hij neemt de tijd voor jou, onderzoekt waar jouw klachten vandaan komen en samen kom je tot een plan om je van die vervelende klachten af te helpen.

Kies voor een NVA-acupuncturist in jouw buurt