Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
 Een gebalanceerde zomer

Een gebalanceerde zomer

Hoewel Nederland dit jaar nog maar een bescheiden vlaagje zon laat zien hier en daar, is de zomerperiode toch écht aangebroken. Voor de een is de zomer een periode van ontspanning en genieten, terwijl voor een ander het een periode inluid van slecht slapen, last van de warmte of andere ongemakken. Dit kan te maken hebben met een disbalans van het vuurelement. Dat speelt namelijk een belangrijke rol in de zomer.
Wat is het vuurelement, en hoe kun je dit zelf ondersteunen? Lees het hieronder!

Het vuurelement behoort tot de vijf elementen binnen de TCG
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) spelen cycli een belangrijke rol. Dit zie je duidelijk terug in de toepassing van de vijf elementen, te weten: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Alle elementen hebben kwaliteiten die passen bij een seizoen, bepaalde organen, emoties, enzovoorts. Afgebeeld in een soort wiel-vorm geven de vijf elementen de samenhang en invloed weer die ze op elkaar uitoefenen. Een acupuncturist gebruikt dit als uitgangspunt om verstoringen in de lichamelijke balans op te sporen en herstellen.

Het seizoen van de zomer behoort binnen de TCG tot het vuurelement en daarmee tot het meest Yange seizoen van het gehele jaar.
In de zomer is de activiteit, met zijn warme en lange dagen, groter en naar buiten gericht. We bewegen ons dan vaak ook in letterlijke zin naar buiten, ondernemen van alles, hebben meer sociale interactie en gaan later naar bed.
Het vuurelement behoort tot het hart en de dunne darm en heeft een belangrijke rol bij de algehele warmteregulatie van het lichaam. Ook is het verantwoordelijk voor de geest (geheugen en denkvermogen), de emoties en het bewustzijn.

Vuur element in balans
Als het vuurelement in balans is, is het hart rustig, de geest kalm en slaap je lekker.
Dit element zorgt, als het in balans is, voor harmonie in het gevoelsleven. Je voelt je veilig, ontspannen en bent in staat te genieten van de mooie dingen in het leven.
De bloedvaten zijn gezond en het bloed is van rijkelijke substantie.

Vuur element uit balans
Is het vuurelement uit balans, dan kan er sprake zijn van depressieve of juist opgewonden (manische) gevoelens. Afhankelijk van de soort verstoring in het element kun je te maken hebben met ‘explosieve’ klachten zoals heftige boosheid en frustratie tot vurige migraineaanvallen en brandende pijnen en ontstekingen. Maar ook nervositeit, hartkloppingen of slecht slapen kunnen voorkomen als uiting van een disbalans van het vuurelement.

Hoe blijf je in de zomerperiode dan zoveel mogelijk in balans?

Verkoeling, bevochtiging en gelijkmatigheid
Het vuurelement vraagt om een juiste mate van verkoeling, bevochtiging en gelijkmatigheid. Verkoeling om je lichaam te helpen het teveel aan hitte af te drijven, bevochtiging om goed gehydrateerd te blijven (vooral als je veel zweet!), en gelijkmatigheid in de verdeling van je energie door de dag heen. Een middagdutje, of siësta, is bijvoorbeeld een gezonde gewoonte bij lange, warme zomerdagen.
Breng tijd door met mensen bij wie je je geliefd en vreugdevol kunt voelen. Fijne ervaringen en voedende contacten zijn belangrijk voor het hart!

Voedingstips voor een gebalanceerde zomer
Tot slot wat voedingstips die in de voedingsleer van de TCG gehanteerd worden.
De Chinese voedingsleer deelt voedsel in naar energetische kwaliteiten van temperatuur, natuur, smaak en het vermogen het lichaam te bevochtigen en versterken.
Verkoelen en bevochtigen is tijdens de zomerperiode dus een belangrijke prioriteit.
We hebben het dan over voedsel met voornamelijk een Yin kwaliteit. Energetisch koel en vochtig voedsel kan het lichaam helpen vocht af te drijven en koel te houden. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat het voedsel thermisch koud is, maar zijn energetische kwaliteit heeft deze kenmerken wel.

Yin voedsel dat je in deze periode heel goed kunt eten:
Abrikozen, watermeloen, limoen, perzik, sinaasappel, asperge, spruiten, bamboe, paksoi, broccoli, Chinese kool, radijs, maïs, komkommer, witte champignons, peultjes, spinazie, pompoen, waterkers, zeewier, koriander, munt en dille.

Een hoop dingen die je zelf kunt doen dus!
Blijf je echter toch nog zitten met vervelende klachten, zoek dan een goede acupuncturist die je verder kan ondersteunen.
Wij wensen je een gebalanceerde en vreugdevolle zomerperiode!