Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist

Balansmethode

De Balansmethode is een speciale vorm van acupunctuur die distale acupunctuur wordt genoemd. Distaal betekent ‘ver af’ of ‘op afstand’.

De Balansmethode van dokter Tan

De Balansmethode is ontwikkeld door dr. Richard Tan. Hij baseerde de methode op zijn jarenlange ervaring als acupuncturist maar ook op een aantal van de klassieke teksten waaruit de Traditionele Chinese Geneeskunde is voortgekomen. De Balansmethode, waarbij in drie stappen wordt bepaald welke acupunctuurpunten behandeld moeten worden, is zo succesvol dat hij door veel acupuncturisten wordt toegepast.

Hoe werkt de Balansmethode?

De gedachte achter de Balansmethode lijkt een beetje op de theorie waarop ooracupunctuur is gebaseerd: een microsysteem dat een macrosysteem vertegenwoordigt. In dit geval bevinden de microsystemen zich op de onderbenen, de onderarmen en het hoofd. Dat betekent dat bijvoorbeeld een schouderklacht behandeld kan worden op de enkel.
Dit ‘op afstand’ behandelen van de klacht wordt ervaren als een groot voordeel omdat er niet geprikt hoeft te worden in het gebied dat pijn doet.
De Balansmethode dankt zijn naam aan het uitgangspunt dat de meridianen die zijn verbonden met de klacht weer in balans gebracht kunnen worden via andere meridianen.

Wanneer wordt de Balansmethode gebruikt?

Dr. Tan’s methode is heel effectief bij allerlei vormen van pijnklachten, zoals nek- en schouderpijn, rugpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn. Ook bij pijnklachten die al lang bestaan, kan de Balansmethode verlichting bieden. Vaak geeft de eerste behandeling al resultaat en ervaar je een flinke pijnvermindering.