Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Angst en trauma kunnen erfelijk zijn

Angst en trauma kunnen erfelijk zijn

25-03-2019

Wist je dat ouders bepaalde angstige herinneringen genetisch kunnen doorgeven aan hun kinderen? 

Amerikaanse onderzoekers toonden dit aan in een onderzoek met muizen in 2013. Wetenschappers trainden muizen om bang te zijn voor een geur die op kersen leek. Mannelijke dieren kregen kleine elektrische stroomstootjes in een ruimte waarin ze de lucht roken. Op den duur associeerden ze de stof zo sterk met pijn dat ze ook zonder stroomschokjes trilden als ze het roken.

De jongen van deze muizen bleken ook angstig te zijn voor de geur, zonder dat ze er eerder kennis mee hadden gemaakt. Zelfs de derde generatie bleek overgevoelig voor de kersengeur. Uit eerdere studies is al gebleken dat ook bij mensen ervaringen van ouders de genen van hun kinderen kunnen beïnvloeden.

Hoe angst en trauma doorwerken in familielijnen*
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn acht wondermeridianen (energiebanen) bekend, die de energie bevatten die je van je ouders meekrijgt. De belangrijkste daarvan, de Chong Mai, zorgt ervoor dat de eicel van de moeder en de zaadcel van de vader samenkomen. Het is de eerste levensenergie, de Jing, die een nieuw leven vormt.

De Chong Mai is onze blauwdruk, ons DNA, onze bestemming én de verbindingslijn met onze voorouders. In de Jing vindt overdracht plaats van de ene naar de andere generatie, zowel kracht als zwaktes.

De Chong Mai is het meest actief in de embryonale fase en in de eerste levenscyclus van 7 tot 8 jaar. De invloeden die je als kind ervaart in je familie-, culturele- en levensomstandigheden zijn heel bepalend voor je gedrag in de toekomst. Opvattingen uit de TCG sluiten verrassend goed aan bij de resultaten van modern onderzoek.

Acupunctuur helpt bij angst- en traumaklachten
Maak je je vaak zorgen? Heb je last van een onophoudelijke stroom van gedachten of een gebrek aan zelfvertrouwen? Van bepaalde acupunctuurpunten is aangetoond dat ze specifieke gebieden in je hersenen positief kunnen beïnvloeden en daarmee nervositeit en de gevoeligheid voor pijn en stress verminderen en ontspanning kunnen bevorderen. Door met acupunctuur de Chong Mai te versterken kom je meer in contact met je authentieke zelf. Dit kan zeer behulpzaam zijn bij identiteitscrises en bij het verwerken van trauma.

Acupunctuur natuurlijk en veilig
Acupunctuur is een natuurlijke en veilige manier om je angstklachten te
verminderen. Het doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen. Een
acupuncturist werkt vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke
klachten door een verstoring van je energiehuishouding zijn ontstaan.
Tijdens de behandeling plaatst hij of zij zeer dunne naaldjes op
bepaalde plaatsen in je lichaam. Zo wordt je energiestroom gereguleerd
en komt je energiehuishouding weer in balans.

* informatie uit de scriptie van Lisa Beun, waarvan een samenvatting werd gepubliceerd in het magazine van de NVA, de Huang Ti.