Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
2nd World Congres Integrative Medicine and Health in Rome

2nd World Congres Integrative Medicine and Health in Rome

NVA-voorzitter Harm Elsinga was aanwezig bij dit grote en belangrijke internationale congres in Rome. Dit congres liet zien dat integratieve geneeskunde aanslaat en wereldwijd een volwaardige plek in de gezondheidszorg inneemt. Ondanks een groot aantal prachtige initiatieven van o.a. drs. Ines von Rosenstiel, ook aanwezig in Rome, komt Nederland nogal achteraan als het gaat om de integratie van reguliere en complementaire geneeskunde. Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse overheid een positievere houding aanneemt ten opzichte van het complementaire veld. Een krachtige boodschap uit Rome!

Congres met WHO-status
De openingsceremonie van het congres vond plaats in het prachtige parlementsgebouw van Italië. Elsinga was één van de 200 genodigden. Via een videoverbinding opende WHO directeur generaal Dr. Tedros Adhanam Ghebreyesus het congres. Ook de uit Korea afkomstige Dr. Sungchol Kim, medisch bioloog en directeur van de WHO’s Traditional, Complementary and Integrative Medicine Unit, was aanwezig bij het congres. Een duidelijk teken van de status van het congres! 

Hoog niveau, positieve sfeer
Artsen, onderzoekers en experts uit 50 landen en van alle continenten spraken met elkaar over onderzoeksstrategieën en deelden klinische ervaringen met o.a. epigenetica*, het organiseren van gezondheidszorg en de ontwikkeling van integratieve geneeskunde. Zo’n 500 sprekers gaven in de plenaire zaal en in tien omliggende zalen compacte lezingen aan een publiek van ruim 800 bezoekers. Elsinga: "Het niveau was hoog, de sfeer uitermate positief en de deelnemers gedreven en serieus. Tijdens het congres ontstonden nieuwe initiatieven en werden netwerken gesmeed. Het was een indrukwekkend evenement."

Acupunctuur en meer
Deelnemers uit de reguliere zorg mengden zich moeiteloos met vertegenwoordigers uit het veld van acupunctuur/TCM, Tai-Chi en Qi-Gong, Tuina, osteopathie, kruiden, Ayurveda, yoga, voeding, homeopathie, kunsttherapie en meer. Oncologie en integratieve geneeskunde kreeg veel aandacht, maar ook onderzoek naar alternatieven voor bijvoorbeeld antibiotica en andere reguliere medicatie. Bij de keuze voor integratieve geneeskunde ligt de nadruk op effectiviteit, naast veiligheid van een interventie.

Traditional and Modern Complementary Medicine
Integratieve geneeskunde is een effectieve, duurzame en respectvolle hulpbron voor mens en milieu. Uit dit congres blijkt klip en klaar dat integratieve geneeskunde de toekomst heeft. De WHO gaf terecht aan dat de term ‘Traditional Complementary Medicine’ een ontwikkeling naar ‘Modern Complementary Medicine’ doormaakt.
Dit inspirerende congres geeft hoop voor de gezondheid van mensen, nu en in de toekomst!

* Epigenetica is de studie van overerfbare veranderingen die niet terug te vinden zijn in het DNA. Recent epigenetisch onderzoek heeft uitgewezen dat een ongezonde levensstijl van een individu negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de volgende generaties.