Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Acupunctuur bij Diabetes type 2

Acupunctuur bij Diabetes type 2

07/05/2021 geplaatst in Actualiteit

In Nederland heeft een miljoen mensen diabetes type 2. Dit is een van de vormen van suikerziekte. Als je diabetes type 2 hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan of je reageert er minder goed op. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt je lichaam nog extra insuline aan, maar na verloop van tijd wordt dat steeds minder. Naast een verhoogde bloedsuikerspiegel zijn vaak ook je cholesterol en bloeddruk te hoog. Dat kan voor veel complicaties zorgen.

Behandeling van diabetes 2
De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit een combinatie van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor je bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Soms moet je ook insuline bij jezelf spuiten.

Forse kostenbesparing door aanpassingen in leefstijl
Jaarlijks kan het kabinet 2 miljard euro besparen op diabeteszorg, volgens een groep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen in een opiniestuk in NRC in 2019. Ze schreven dat bijna 40 procent van de patiënten met diabetes type 2 na aanpassingen in hun leefstijl zonder medicijnen kan. Het gaat om veranderingen in voeding, bewegen, slaap en ontspanning.

Beter voorkomen dan genezen
De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zag al vroeg het belang in van een goede leefstijl. En wist dat je hiermee de kans op ziektes vermindert en je levenskwaliteit verbetert. In het oude China was het zelfs gebruikelijk dat de dokter zijn consulten betaald kreeg, zolang de dorpsbewoners gezond bleven.
TCG is naast genezend, preventief ingesteld.

Acupunctuur vertraagt diabetes type 2
Acupunctuur kan de voortgang van diabetes type 2 flink vertragen. In sommige gevallen kan het je zelfs medicatievrij maken! Dit gaat natuurlijk in goed overleg met je huisarts, internist en diabetesverpleegkundige.

Vooral in de beginfase van diabetes 2 is acupunctuur effectief. Het behandelen van specifieke acupunctuurpunten kan je stofwisseling verbeteren en je klachten zoals vermoeidheid en neerslachtigheid verminderen. Met voedingsadviezen, leefstijl-adviezen en bewegingsoefeningen (qi gong) kan een acupuncturist de ontwikkeling van diabetes 2 afremmen. Onderzoek toont aan dat een behandeling van meer dan drie maanden effectief is.

Wil je meer weten?
Kijk dan bovenaan de pagina bij ‘zoek een acupuncturist’ voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist.