Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
De griep de baas

De griep de baas

21/02/2020 geplaatst in Actualiteit

Het lijkt dit jaar mee te vallen met de griep. Of dat door het zachte weer komt of door een verbeterd vaccin is de vraag. Voorgaande jaren was het begin januari al raak en was er gemiddeld negen weken per jaar sprake van een griepepidemie.

Coronavirus
Dit jaar wordt onze aandacht behoorlijk afgeleid door een ander virus dan de veroorzaker van de griep. Het coronavirus houdt de wereld al weken in zijn greep en overheden doen er alles aan om verspreiding in te perken.

Maar zoals we weten kan een flinke griepepidemie een serieus aantal slachtoffers maken, met name onder oudere en kwetsbare bevolkingsgroepen. Dus dichter bij huis blijft het belangrijk om onze afweer tegen ziektekiemen op peil te houden. Dat is, ook met de wereldwijde onrust rondom het coronovirus in het achterhoofd, een uitstekend idee!

Weerstand verbeteren
De Traditionele Chinese Geneeskunde kan je helpen om virussen te weerstaan, maar ook om eerder van de griep af te komen, als die je toch te pakken heeft. Vanuit Chinees gezichtspunt is het heel belangrijk dat daartoe ‘het slijm wordt opgelost’ en de weerstand wordt verbeterd.

Voeding
De volgende voedingsmiddelen verbeteren de weerstand:

 • kort verwarmde rettich en radijs (drie minuten in heet water)
 • ui, prei
 • kort gekookte koolsoorten
 • scherpe voedingsmiddelen, zoals peper en gember
 • hete citroendrank (vers citroensap aanlengen met kokend water, eventueel met honing erbij)
 • zorg voor voldoende vitamine C uit fruit en groente, maar vermijd daarbij 'koud en rauw'.

  Voedingsmiddelen die je beter even kunt laten staan als je al griep hebt:

  • chocolade
  • witmeel producten
  • koud eten en drinken

  Acupressuur
  Ook het regelmatig masseren van acupunctuurpunten kan helpen je weerstand op peil te houden of een virusje eerder de baas te worden.

  De griep de baas

  Om je weerstand te verbeteren:
  Het punt midden op de bal van de voet
  en de binnenzijde van de enkel (het zachte gedeelte tussen de achillespees en de enkel)

  En deze punten: het gebied tussen de middenvoetsbeentjes van de kleine en de één na kleinste teen en het punt vlak voor de samenkomst van de middenvoetsbeentjes van de grote en de tweede teen.

  De griep de baas
  De griep de baas

  Voor verlichting bij een verstopte neus: de twee punten aan weerszijden van de neus, vlak tegen het kraakbeen aan.

  Om het gevoel van watten in je hoofd te verminderen:
  het punt midden tussen de wenkbrauwen en de punten die tegen de haargrens liggen, recht boven de buitenste hoeken van de wenkbrauwen.

  Om te voorkomen dat een verkoud-heid erger wordt: het punt op de rug van de hand, op het zachte vlees tussen duim en wijsvinger, op het hoogste punt dat ontstaat als je duim en wijsvinger tegen elkaar drukt.

  De griep de baas

  Rust, reinheid en regelmaat
  Deze gouwe ouwe heeft nog steeds niet afgedaan. Zorg voor voldoende slaap, was je handen en nies in je elleboog (niet in je hand en zeker niet in iemands gezicht), laat de alcohol staan en doe maar een tijdje gewoon saai. Heel goed voor je afweer!

  Maak een afspraak
  Als je wat hulp kunt gebruiken om je weerstand op te krikken of je maar niet van die verkoudheid afkomt, maak dan een afspraak met een acupuncturist bij jou in de buurt.