Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
Astma bij kinderen door uitlaatgassen

Astma bij kinderen door uitlaatgassen

03/09/2019 geplaatst in Actualiteit

Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. In geen enkel ander Europees land is dat aantal zo hoog, schrijft het Algemeen Dagblad op 10 september jl.* Astma is de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen in ons land. Volgens het Longfonds hebben ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar astma. Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. Jaarlijks overlijden zo’n 11.000 Nederlanders aan de gevolgen van luchtvervuiling.

Specialisten luiden de noodklok
'De overheid moet meer doen om kinderen hiertegen te beschermen’, stelt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. Samen met long- en kinderartsen, zorgverleners en wetenschappers luidt hij de noodklok en gezamenlijk bieden ze deze week een petitie aan in Den Haag vanwege de enorm slechte luchtkwaliteit in Nederland. Naast het verkeer zorgen de industrie, veehouderij en bijvoorbeeld houtkachels voor uitstoot van het schadelijke stikstofdioxide en fijnstof.

Sluipmoordenaar
Longarts Hans in 't Veld ziet de gevolgen van luchtvervuiling dagelijks op zijn spreekuur. ‘Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen. Astma ontstaat vaak in de kinderleeftijd. Ik spreek kinderen die het benauwd krijgen bij sporten, kinderen die niet buiten kunnen spelen of niet weten hoe ze de jaarwisseling moeten doorkomen. Schone lucht kan zo veel leed voorkomen.’

Schone Lucht Akkoord
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan een Schone Lucht Akkoord, met als doel om 50% gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten opzichte van 2016. ‘Dat moet en kan sneller’, stellen de aanbieders van de petitie, ‘en de rijksoverheid moet daarin de regie nemen. Maar ook de consument kan keuzes maken en zo bijdragen aan de oplossing van het probleem.’

Kwaliteit van leven verbeteren
Heeft jouw kind chronische astmatische klachten of heb jij er zelf last van? Naast de reguliere behandeling (het bekende puffertje) kan acupunctuur eraan bijdragen dat de klachten afnemen en het dagelijkse leven weer een stuk aangenamer wordt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Kijk bovenaan de pagina naar ‘zoek een acupuncturist’ voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist bij jou in de buurt. En maak een afspraak.

Acupunctuur bij ademhalingsklachten
Onze luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem. Ze staan in direct contact met de buitenwereld. Als ons afweersysteem niet goed werkt of de overbelasting (bijvoorbeeld door luchtvervuiling) te groot wordt, worden we gevoeliger voor ziekten. Een acupunctuurbehandeling bij ademhalingsproblemen versterkt het afweersysteem, zorgt voor ontspanning in de luchtwegen en de borstkas en het vermindert de slijmproductie. Lees hieronder meer.

* Bron: AD, 10-09-2019