Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Zoek een acupuncturist
De Uitdaging: januari!

De Uitdaging: januari!

02/01/2020 geplaatst in Actualiteit

Het Nieuwe Jaar is begonnen! We zijn over de oliebollen de nieuwe Jaren Twintig ingerold. Na de Roaring Twenties van de vorige eeuw zouden het nu de Transition Twenties kunnen worden. Want alles moet anders; we zitten met z’n allen in één groot transitiegebeuren.

Op onze eigen kleine vierkante meter hebben we de goede voornemens min of meer op een rijtje. Gezonder eten, stoppen met roken, minder alcohol en meer bewegen staan standaard in de top tien. In januari gaan we, aangemoedigd door mediacampagnes en challenges, de strijd aan.

Strijd? Uitdaging!
Dat klinkt om te beginnen al heftig en misschien wel ontmoedigend. Moet het dan een gevecht worden? Eerlijk is eerlijk, breken met gewoontes, van een verslaving afkomen, dat vraagt wel wat van je. Overtuiging bijvoorbeeld, en wilskracht, hulp vragen of steun, een maatje zoeken om de uitdaging samen aan te gaan.
Ah, uitdaging! Dat klinkt al beter dan strijd!

Als het kwartje valt
Overtuiging is een bijzonder fenomeen. Of de stap daarvóór, de bewustwording, het moment dat het kwartje valt, dat je het ineens ziet, voelt in je hele lijf: ik stop ermee, ik ga het anders doen. Soms komt het door iets wat je leest, wat iemand zegt, een gebeurtenis, een TV-uitzending, een podcast, een interview. Iets dat bij jou precies de snaar raakt, de basis legt waar jouw overtuiging, vast als een huis, op kan staan. Dan is een beslissing nemen vóór jezelf ineens het meest logische dat je kunt doen. Een beslissing waar je vierkant achter staat en blijft staan! Daar hou je het mee vol.

Acupunctuur en acupressuur
Dat betekent niet dat er niet eens een lastig moment kan komen. Denk dan terug aan het moment dat het kwartje viel voor jou. Waarom doe je dit ook al weer? Bedenk wat je er nu al bij gewonnen hebt, welke voordelen binnen handbereik liggen en schakel zo nodig hulptroepen in. Acupunctuur is een goede onder-steuning bij dit proces. Maak een afspraak met een acupuncturist bij jou in de buurt. Ook handig: hieronder vind je een link naar Acupressuur bij ontwenningsverschijnselen. In het Stoptober blog staan wat tips voor lastige momenten.

Kom op, je kunt het! 

Inspiratie opdoen om je kwartje te laten vallen?

Trimbosinstituut - Prof. dr. Erik Scherder over alcohol
Onverdoofd – serie podcasts van Erik Jan Harmens over alcohol en andere verslavende middelen (te beluisteren bijvoorbeeld via Spotify)
Aanrader: aflevering 7: Drank was die veilige cocon voor Henriette

You Tube: zoekwoord verslaving
Bijvoorbeeld deze, best wel leuke, animatie: hoe werkt een verslaving
En kijk eens bij de Universiteit van Nederland en van Vlaanderen, en bij Ted Talk
Bijvoorbeeld: Heeft het zin om een maand geen alcohol te drinken?

Droge spieren.nl - gevolgen van stoppen met roken
Gezondheidsnet.nl - stappenplan stoppen met roken